25 jaar Museum De Buitenplaats - Beeld van een verzameling

26 mei 2021 t/m 18 april 2022, Museum De Buitenplaats in EELDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Deze jubileumtentoonstelling is een eerste eerbetoon aan de oprichters. De expositie werpt licht op figuratieve kunst na 1945 in Noord-Nederland. Voor Museum De Buitenplaats is 2021 een jubileumjaar: vijfentwintig jaar geleden opende toenmalig koningin Beatrix het museum. Jos en Janneke van Groenin...

Lees meer

Deze jubileumtentoonstelling is een eerste eerbetoon aan de oprichters. De expositie werpt licht op figuratieve kunst na 1945 in Noord-Nederland.

Voor Museum De Buitenplaats is 2021 een jubileumjaar: vijfentwintig jaar geleden opende toenmalig koningin Beatrix het museum. Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg (1934 – 2018 / 1943 – 2007) stonden aan de wieg van dit unieke initiatief. Het is aan hen te danken dat dit fraaie museumpaviljoen van de grond kwam en uitgevoerd kon worden door het architectenduo Alberts & Van Huut.

Begin jaren zeventig verwierf het echtpaar Van Groenigen, beiden psycholoog, het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis voor een symbolisch bedrag om dit rijksmonument en voormalig gemeentehuis vervolgens te laten restaureren. Aansluitend lieten zij het verfraaien met hedendaagse muurschilderingen van formaat. Tal van belangrijke kunstenaars die het noordelijk realisme omarmden werkten daar vanaf begin jaren tachtig enthousiast aan mee: Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander.

Gedurende hun leven groeide de kunstcollectie van de Van Groeningens gestaag. Zo werden er naast de wandschilderingen ook andere werken van Röling, Muller, Mastenbroek, Wiese en Pander en anderen aangekocht, zoals van Diederik Kraaijpoel, die tevens een belangrijke pleitbezorger was voor de hedendaagse figuratieve kunst. Uiteindelijk werd het Nijsinghhuis te klein voor de verzameling, wat resulteerde in de wens een museumgebouw met museumtuin van de grond te krijgen waarin die collectie aan het publiek kon worden getoond.

De kern van de collectie van Museum De Buitenplaats wordt gevormd door realistische en figuratieve kunst uit Nederland van na 1945. Daarmee gaven Jos en Janneke van Groeningen een belangrijke impuls aan de hernieuwde acceptatie van figuratieve kunst in Nederland. Opvallend is echter ook dat de belangstelling voor figuratieve kunst aanvankelijk werd voorafgegaan door de liefde voor het tegendeel: de abstracte kunst van Groninger kunstenaars als Henri de Wolf, Ruloff Manuputty, Edu Waskowsky en Martin Tissing. Zo kocht Jos van Groeningen begin jaren zestig al een imposant werk van Ruloff Manuputty en had Janneke van Groeningen in diezelfde periode een relatie met Henri de Wolf, waardoor er ook werken van deze en andere meer abstract georiënteerde kunstenaars in de collectie aanwezig zijn. De verzameling werpt daarmee een interessant licht op de ontwikkeling van moderne kunst van na de Tweede Wereldoorlog in Noord-Nederland.

De tentoonstelling 25 jaar Museum De Buitenplaats – Beeld van een verzameling toont werk van Ruloff Manuputty, Henri de Wolf, Martin Tissing, Edu Waskowsky, Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese, Pieter Pander, Diederik Kraaijpoel en andere kunstenaars. Een tentoonstellingsgids is verkrijgbaar aan de balie.

Op de sous-vide is de film De Bouw van Museum De Buitenplaats 1994 – 1996 te zien, die een beeld geeft van de totstandkoming van het museumpaviljoen tot en met de opening door Koningin Beatrix op 9 oktober 1996.

Kijk voor de meest recente informatie op onze website.

Reserveren is verplicht in tijden van Covid-19.

Lees minder

Links

Data en tijden

woensdag 26 mei 2021 t/m maandag 18 april 2022

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Toelichting: na afspraak via museumdebuitenplaats.nl

Prijzen

Volwassenen : € 10.00
Kinderen : Gratis (t/m 1 jaar)
CJP : € 5.00

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Museum De Buitenplaats
Hoofdstraat 76
9761 EK EELDE
050 3095818
www.museumdebuitenplaats.nl
info@museumdebuitenplaats.nl

€ 10,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader