250 jaar Beethoven

4 juli, WestCord WTC Hotel in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Het Fries Kamer Orkest viert de verjaardag van Beethoven In 2020 is het exact 250 jaar geleden dat Beethoven zijn eerste kreetje slaakte. En met 250 jaar op de teller, mag er iets gevierd worden! Het Fries Kamer Orkest gaat weer spelen en wil aandacht geven aan de verjaardag van Beethoven. Dat deze...

Lees meer

Het Fries Kamer Orkest viert de verjaardag van Beethoven

In 2020 is het exact 250 jaar geleden dat Beethoven zijn eerste kreetje slaakte. En met 250 jaar op de teller, mag er iets gevierd worden! Het Fries Kamer Orkest gaat weer spelen en wil aandacht geven aan de verjaardag van Beethoven. Dat deze verjaardag eigenlijk vorig jaar was zal het concert niet minder feestelijk maken. Op zondag 4 juli laten we u horen dat we als orkest ons doel weer waar kunnen maken: samen achter de lessenaar, Ronald Slager enthousiast op de bok en met z’n allen muziek maken

Bijna twee eeuwen na zijn dood staat Ludwig van Beethovens imago als gepassioneerd, licht onaangepast genie nog ferm overeind. De beginmaten van zijn Vijfde symfonie zijn uitgegroeid tot een samenvattend symbool van de klassieke muziek.

In 1810 voltooide Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) muziek bij het treurspel dat Johann Wolfgang von Goethe in 1788 schreef over het leven en heldendaden van de Nederlandse Graaf van Egmont (1522 – 1568). In de periode vlak voor het begin van de tachtigjarige oorlog was Egmont generaal en staatsman in de Nederlanden. Als overtuigd katholiek keurde hij de beeldenstorm van 1566 af. Hij zwoer trouw aan Fillip II, de Spaanse koning. Ondanks zijn onschuld werd hij gevangen genomen en onthoofd. De dood van Egmont leidde tot veel protesten en afkeer van de Spanjaarden.

De Egmont ouverture klinkt onmiskenbaar als Beethoven. De ouverture, krachtig en explosief, is nog geheel in de trant van de vermaarde vijfde symfonie welke Beethoven in 1808 componeerde. De toneelmuziek bij Egmont, opus 84, bestaat uit tien delen maar wordt zelden integraal uitgevoerd. De ouverture blijft de topper!

Met zijn Eerste symfonie wilde Ludwig van Beethoven zich voor het grote publiek bewijzen als componist. Beethoven wilde niet slechts erfgenaam zijn van zijn voorgangers Haydn en Mozart, maar ze overtreffen. Meteen in het begin doet hij iets wat ongehoord was - en waar ook kritiek op was: hij begint met een dissonant akkoord, wat meteen spanning oproept. Alsof dat nog niet erg genoeg is, laat hij het niet meteen tot bedaren komen, maar pas na een aantal spannende akkoorden komt de verlossing, met een akkoord in C majeur, de hoofdtoonsoort van de symfonie.

Toch blijft Beethoven in de Eerste symfonie nog net binnen de grenzen van de traditionele symfonie, alsof hij zijn publiek nog niet meteen wil choqueren. Een tijdgenoot schreef: ‘Als we nu slechts een klauw van de leeuw zien, is dat omdat de leeuw het verstandiger vond om nog niet aan te vallen.’

We kondigen u vast aan dat het Fries Kamer Orkest in 2022 zelf jarig is, we worden 60 jaar! In april vieren we dit met het thema ‘Betoverend FKO’, waarbij het bijvoeglijk naamwoord slaat op zowel de keuze van de muziek als de kwaliteit van ons spel. We houden nog even geheim hoe het er precies uit komt te zien, maar het wordt wel iets dat ‘anders is dan anders’.

Het Fries Kamer Orkest is inmiddels niet meer weg te denken uit het Friese muziekleven. Dit komt door het enthousiasme en de inzet van de musici, maar ook door de verrassende programmering. Het orkest is door de leiding van Ronald Slager gegroeid in spel en enthousiasme en heeft zich ontwikkeld tot een kwalitatief hoogstaand symfonieorkest.

Uitgebreide informatie over het programma en de mogelijkheid om online kaarten te bestellen vindt u op www.frieskamerorkest.nl.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 4 juli 2021 : 11:00 - 12:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 10.00 € 10.00
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar) Gratis (t/m 12 jaar)
Kinderen : € 5.00 (13 t/m 17 jaar ) € 5.00 (13 t/m 17 jaar )
CJP : € 5.00 € 5.00

Voorverkoop: verkoop uitsluitend via de website: www.frieskamerorkest.nl.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

WestCord WTC Hotel
Heliconweg 52
8914 AT LEEUWARDEN

€ 10,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader