350 jaar “Bommen Berend” in Groningen (1672)

29 september, Museum Slag bij Heiligerlee in HEILIGERLEE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezing over de inval van Bernhard von Galen in Noord- Nederland en het beleg van Grningen, opg. info@museaheiligerlee.nl. 1672: Frankrijk, Engeland, en de prinsbisschoppen van Munster en Keulen verklaren de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de oorlog. “Het volk was redeloos, de regenten ...

Lees meer

Lezing over de inval van Bernhard von Galen in Noord- Nederland en het beleg van Grningen, opg. info@museaheiligerlee.nl.

1672: Frankrijk, Engeland, en de prinsbisschoppen van Munster en Keulen verklaren de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de oorlog. “Het volk was redeloos, de regenten radeloos en het land reddeloos” volgens een oud gezegde.

Christoph Bernhard von Galen, prinsbisschop van Munster is het oosten en het noorden van het land binnengevallen en richt na de verovering van Oost-Groningen en Coevorden zijn pijlen op de stad Groningen.

Bourtange onder commando van Bernhard Johann Prott houdt als enige Oost- Groningse schans stand. De Munsterse troepen vallen het Oldambt en Westerwolde binnen en slaan het beleg voor Groningen. De “Stadjers” houden echter stand en op 28 augustus staken de Munstersen het vuren.

De Munsterse aanval bracht in de provincies Groningen en Drenthe heel wat teweeg, met hoogte- en dieptepunten in het krijgsverloop. De verdediging verliep aanvankelijk rampzalig, maar hoewel de Republiek bijna onder de voet was gelopen, keerde door toevallige en berekende kansen het tij. Op miraculeuze wijze overleefde de Republiek de bijna fatale oorlog, maar het hoogtepunt van de Gouden Eeuw was voorbij,

Opgave voor 27 september.

Lees minder

Data en tijden

do 29 september 2022 : 20:00 - 21:30

Prijzen

Volwassenen : € 5.00
Kinderen : Gratis (t/m 6 jaar)
Kinderen : € 5.00 (7 t/m 12 jaar )

Toelichting: incl. koffie/ thee.

Waar is het?

Museum Slag bij Heiligerlee
Provincialeweg 55
9677PB HEILIGERLEE
0597 418199

€ 5,00