Amsterdam ontmoet Noord-Friesland

26 mei t/m 2 juli, Galerie Lytse Skientme in KOUDUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Op Hemelvaartsdag, 26 mei 2022, is er voor het eerst sinds twee jaar weer een officiële, feestelijke opening van een expositie In Galerie Lytse Skientme in Koudum. Daar exposeren van 26 mei tot 2 juli Bowe Roodbergen (lichtobjecten), Ellen Floris (abstracte foto’s) en Peter van der Baan (tekeningen)...

Lees meer

Op Hemelvaartsdag, 26 mei 2022, is er voor het eerst sinds twee jaar weer een officiële, feestelijke opening van een expositie In Galerie Lytse Skientme in Koudum. Daar exposeren van 26 mei tot 2 juli Bowe Roodbergen (lichtobjecten), Ellen Floris (abstracte foto’s) en Peter van der Baan (tekeningen). De opening – met een praatje, hapje en drankje - vindt plaats om 16 uur in aanwezigheid van alle drie de kunstenaars.

In deze expositie ontmoeten Amsterdam en het noorden van Friesland elkaar en staat abstractie tegenover het figuratieve. Overeenkomst tussen de kunstwerken is niet alleen het geduld waarmee ze gemaakt zijn, maar ook de intensieve manier van kijken die ervoor nodig was.

In atelier ElBow in het verre noorden van Friesland werkt zowel Bowe Roodbergen als zijn partner Ellen Floris aan hun kunst. Naast wat kleiner werk exposeert Bowe lichtobjecten in Galerie Lytse Skientme. Deze lampen maakt hij van natuurlijke materialen als papier en bamboe. Met vaste hand en engelengeduld snijdt hij geometrische, sobere en ritmische vormen uit het materiaal waardoor het licht kan schijnen. Subtiel en met oog voor detail en perfectie creëert de kunstenaar zo lichtobjecten die het midden houden tussen gebruiksvoorwerp en beeldhouwwerk.

Toen Ellen Floris aan de Friese waddenkust kwam wonen, was ze gelijk verslingerd aan dit indrukwekkende natuurgebied, dat ze vaak fotografeert. In Galerie Lytse Skientme hangen echter geen waddenfoto’s, maar abstract aandoende detailfoto’s. Reflecties en weerspiegelingen van glas en water, een wegroestend bootje, de zon die op een stapel hooibalen valt. De vormen en beelden die deze manier van kijken oplevert, vindt ze mateloos fascinerend.

Peter van der Baan (Amsterdam, 1958) tekende door studie en werk jarenlang alleen bij vlagen. Na zijn pensionering tekent hij bijna dagelijks. In eerste instantie werkte deze tekenaar met Rotringpennen en veelal in zwart-wit, de laatste jaren gaat hij aan de slag met fineliners en voornamelijk in kleur. Zo ontwikkelde hij een eigen stijl. Inspiratiebronnen zijn er vele, tonen onder andere postzegelseries of mannenkoppen waarin zijn bewondering voor Carel Willink en M.C. Escher soms is terug te vinden.

De expositie van het werk van Bowe Roodbergen, Ellen Floris en Peter van der Baan is te zien in Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26, Koudum van 26 mei tot en met 2 juli 2022 op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur.

Hemelvaartsdag, 26 mei feesteljike opening 16.00-18.00 uur

Lees minder

Links

Data en tijden

do 30 juni 2022 : 12:00 - 17:00
vr 1 juli 2022 : 12:00 - 17:00
za 2 juli 2022 : 12:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Galerie Lytse Skientme
Hoofdstraat 26
8723 BH KOUDUM
0514 856593
www.galerielytseskientme.nl
galerielytseskientme@gmail.com