Arcadia in de Wâlden

13 augustus, De Schierstins in FEANWÂLDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De jaarlijkse Schierstins-fietstocht staat deze keer in het teken van Arcadia, het vervolg op de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. De circa 40 kilometer lange route van zaterdag 13 augustus gaat langs twee open tuinen, een landgoed en een park. De term Arcadia stamt uit de Griekse Oudhe...

Lees meer

De jaarlijkse Schierstins-fietstocht staat deze keer in het teken van Arcadia, het vervolg op de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. De circa 40 kilometer lange route van zaterdag 13 augustus gaat langs twee open tuinen, een landgoed en een park.

De term Arcadia stamt uit de Griekse Oudheid. Stedelingen verlangden naar het onbedorven platteland, waar mensen dichtbij de natuur leefden en ver van de bedorven stad. Dit Arcadia kreeg in de 15e en 16e eeuw een vervolg in de literatuur en de schilderkunst, met fluitspelende herders en schapen weidende herderinnetjes. De adel en rijke stedelingen probeerden dit na te bootsen door buitenhuizen te bouwen en parken aan te leggen, zoals bij Rinsma State in Driesum.

Toen de steden hun bebouwing niet meer hoefden te verdedigen, werden de stadsmuren gesloopt. De wallen werden omgetoverd tot een park of een groen wandelgebied, zoals in Dokkum, ook een soort Arcadia. In dezelfde stad ontstond ook een religieus park rondom de bron van zendeling Bonifatius: het Bonifatiuspark, waar vermoeide pelgrims kunnen uitrusten.

In de 20e eeuw kwam Arcadia ook binnen handbereik van de doorsnee Nederlandse dorpsbewoner: met veel bloemen, struiken en bomen leggen zij hun eigen paradijsje aan. Enkele van deze tuinen – in Driezum en Broeksterwâld - zijn door de eigenaren opengesteld op deze dag.

De starttijden van de fietstocht zijn 10.00-13.00 uur vanaf de Schierstins aan de Haadstrjitte in Feanwâlden. 17.00 uur is de eindtijd. Er zijn geen strikte coronaregels meer, maar een beetje afstand van elkaar houden is niet verkeerd.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 13 augustus 2022 : 9:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 5.50
Kinderen : Gratis (t/m 5 jaar)
Kinderen : € 1.00 (6 t/m 16 jaar )

Toelichting: incl. 1 consumptie, donateurs Schierstins € 5,00.

Waar is het?

De Schierstins
Haadstrjitte 1
9269 SW FEANWÂLDEN
0511 472937
www.schierstins.nl
info@schierstins.nl