Arcadia: NatuerMerke fan de Leijen

2 augustus t/m 10 augustus, Paviljoen de Leyen in ROTTEVALLE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De Leijen is een ‘NatuurMarke’ in de Noardlike Fryske Wâlden. Wa kin de Leijen net? Met strenge winters was de Leijen vaak een (natuur) ijsbaan voor de omliggende dorpen. Dat wordt steeds minder door de opwarming van de aarde. Met dit project zetten we dan ook in op meer natuurbeleving en -beschermi...

Lees meer

De Leijen is een ‘NatuurMarke’ in de Noardlike Fryske Wâlden. Wa kin de Leijen net? Met strenge winters was de Leijen vaak een (natuur) ijsbaan voor de omliggende dorpen. Dat wordt steeds minder door de opwarming van de aarde. Met dit project zetten we dan ook in op meer natuurbeleving en -bescherming. ‘We’ zijn de mienskippen van Eastermar, Rottefalle, de Pein, Sumar, de Tieke en andere dorpen rond de Leijen. Zij geven nu al ‘stem en gezicht’ aan het natuurwerk samen met diverse organisaties, denk aan de fûgelwachten, de sportvisserij, de Noardlike Fryske Wâlden, Natuureducatie, skoallen, Staatsbosbeheer, het Wetterskip en vele anderen.

De NatuurMerke

Op de NatuurMerke fan de Leijen willen zij hun werk, kennis en kunde delen met publiek. Zij doen dit door in kramen verhalen te vertellen, korte excursies aan te bieden, spelletjes te spelen en proefjes te laten zien. Ook zijn er Natuer-hapjes en drankjes van It Paviljoen en van de Bio-Bar. Het culturele programma, door lokale artiesten, zorgt voor verwondering, verbinding tussen mens en natuur en zet aan tot dialoog.

Route fan de Leijen - iets blijvends

Op 2 augustus om 15.00 uur ,kort na de opening van de NatuurMerke, is de aftrap van de ‘Route fan de Leijen’. Dit is een route die eerder genoemde partijen en dorpen samen hebben ontwikkeld en die je individueel kunt lopen/fietsen met je telefoon, maar deze dag ook met een gids. De ‘Route fan de Leijen’ biedt veel informatie over het heden, verleden en de toekomstplannen voor de Leijen met het oog op natuur. Denk daarbij aan waterplanten, libellen, de paling, de ‘blaustirns’, maar ook over het ontstaan van de Leijen en de doarpsbelangen die stem gaven aan arbeiders; en over Natuerlijk Fryslan 2050 en de rol van de Leijen en mienskippen daarin.

Let op: het Merketerrein is hier en daar wat oneffen, maar bij droog weer goed toegankelijk.

Lees minder

Links

Data en tijden

di 2 augustus 2022 : 15:00 - 22:00
wo 3 augustus 2022 : 15:00 - 22:00
di 9 augustus 2022 : 15:00 - 22:00
wo 10 augustus 2022 : 15:00 - 22:00

Waar is het?

Paviljoen de Leyen
Bildreed 3
9221 SJ ROTTEVALLE
0512 341120
www.deleyen.nl
info@deleyen.nl