Arcadia: Paradys

7 mei t/m 14 augustus, In de bossen van Oranjewoud in ORANJEWOUD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Honderd dagen lang zijn de bossen van Oranjewoud het decor van een bijzondere kunsttentoonstelling: Paradys. In en rondom voormalige landgoederen, vorstelijke tuinen en natuurschoon ontdek je het werk van gerenommeerde kunstenaars. Waar anders is beeldende kunst zo op haar plek dan in deze bijzonder...

Lees meer

Honderd dagen lang zijn de bossen van Oranjewoud het decor van een bijzondere kunsttentoonstelling: Paradys. In en rondom voormalige landgoederen, vorstelijke tuinen en natuurschoon ontdek je het werk van gerenommeerde kunstenaars. Waar anders is beeldende kunst zo op haar plek dan in deze bijzondere, maar ook historisch beladen omgeving?

SPRAAKMAKENDE KUNST IN IDYLLISCH ORANJEWOUD
Paradys brengt beeldende kunst uit alle hoeken van de wereld naar Oranjewoud om deze idylle uit te dagen. Curator Hans den Hartog Jager nodigt internationale topkunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud. Alles is mogelijk: van kritisch commentaar op de buitenwereld en de macht die deze plek heeft geschapen tot pogingen om een plek als Oranjewoud nog mooier, nog paradijselijker te maken.

De tentoonstelling bevat werk van o.a.: Marianna Simnett, Charles Avery, Mercedes Azpilicueta, Diana Scherer, Erik van Lieshout, Augustas Serapinas, Isa van Lier, Louis le Roy, Kasper Bosmans, Athanas Kindendie / CATPC, Alexandra Pirici en Em’kal Eyongakpa.

ARCADISCH ORANJEWOUD
Oranjewoud is een klassieke idylle, ooit aangelegd door de Friese Nassaus. Een zorgvuldig uitgekiend lustoord en een uitvloeisel van het idee dat natuur tembaar en het paradijs maakbaar is. Juist omdat Oranjewoud geen neutrale plek is, biedt het kunstenaars bij uitstek de gelegenheid de wereld op te stuwen, te bevragen en op te schudden.

LOCATIES
Paradys vindt plaats in en rondom het parklandschap Oranjewoud nabij Heerenveen. De bossen en landgoederen rondom Hotel Tjaarda vormen het hart, aan de flanken liggen dorpen als de Knipe en Katlijk. De kunstwerken staan op verschillende locaties verspreid over dit gebied: in oude kerkjes, in bossen en vennetjes. De tentoonstelling vindt zowel buiten als binnen plaats, afhankelijk van het soort werk.

HANS DEN HARTOG JAGER
Kunstcriticus, schrijver en curator Hans den Hartog Jager (Herveld, 1968) behoeft bijna geen introductie meer in de Nederlandse kunstwereld. Hij publiceerde meer dan tien boeken, zowel monografische publicaties als essays over de rol van kunst, en is een van de weinige kunstcritici die de pijnpunten in de kunst rücksichtslos durft aan te kaarten. Op dit moment werkt hij als kunstcriticus en schrijver voor het NRC Handelsblad, Artforum en AVRO Kunstuur. Daarnaast stelde hij meerdere tentoonstellingen samen voor onder andere museum De Fundatie in Zwolle en zwaaide hij als artistiek leider twee jaar lang de scepter over de Drentse kunstexpeditie Into Nature.

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 7 mei 2022 t/m zondag 14 augustus 2022

zondag : 10:00-18:00
dinsdag : 10:00-18:00
woensdag : 10:00-18:00
donderdag : 10:00-18:00
vrijdag : 10:00-18:00
zaterdag : 10:00-18:00