Asser Orgelpromenade

1 oktober, Jozefkerk in ASSEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In Assen staan veel kerkorgels die de moeite waard zijn om ook eens buiten kerkdiensten om te horen. Op zaterdagmiddag 1 oktober staan tussen 13:00 en 17:15 uur de orgels van 5 kerken in het centrum van Assen in de schijnwerpers. De Orgelkring Assen organiseert dan een orgelwandeling langs deze or...

Lees meer

In Assen staan veel kerkorgels die de moeite waard zijn om ook eens buiten kerkdiensten om te horen. Op zaterdagmiddag 1 oktober staan tussen 13:00 en 17:15 uur de orgels van 5 kerken in het centrum van Assen in de schijnwerpers.

De Orgelkring Assen organiseert dan een orgelwandeling langs deze orgels die op loopafstand van elkaar liggen. In 2011 was één van de eerste activiteiten van de Orgelkring ook een orgelpromenade en dat was een groot succes met veel belangstelling. De Orgelkring hoopt ook nu weer op veel belangstellenden.

Er wordt steeds kort iets over achtergronden van de orgels en kerken verteld en er zijn korte concerten en orgeldemonstraties door voornamelijk Asser organisten.

De wandeling start in de Jozefkerk waar een prachtig Van Dam-orgel uit 1896 staat. Daarna wordt de katholieke Mariakerk bezocht waar vroeger een pijporgel stond en nu een Hauptwerk-orgel. Bijzonder is dat daarna ook de Zuiderkerk wordt aangedaan waar het grootste orgel van Assen staat. Het orgel wordt momenteel niet meer in diensten gebruikt; het is uniek dat het tijdens de wandeling weer eens gehoord kan worden. Daarna gaat de wandeling via de Bethelkerk naar De Kandelaar, waar een afsluitend en langer concert plaats vindt door de bekende broers Euwe en Sybolt de Jong: zij zullen vierhandig en viervoetig spelen.

Aan de dag werken verder mee de Asser organisten Wietse Meinardi, Frank van der Meulen, Arian van der Mark en trompettist Friso Valkema. Wietse Meinardi fungeert als gids.

Het is mogelijk het hele programma mee te maken, maar het is ook prima om één of enkele onderdelen van het programma te volgen.

De toegang is vrij, er wordt wel een bijdrage gevraagd voor de onkosten.

Het programma ziet er als volgt uit:

13:00 Jozefkerk
inloop en concert door Wietse Meinardi op het Van Dam-orgel (uit 1896) en Friso Valkema op trompet

14:00 RK Mariakerk
Orgeldemonstratie Hauptwerk-orgel Frank van der Meulen

14:45 Zuiderkerk (City Life Church)
Orgeldemonstratie Valckx en Van Kouteren-orgel (uit 1932) door Wietse Meinardi

15:10 Koffiepauze in de Zuiderkerk

15:40 Bethelkerk
Concert door Arian van der Mark op het Kaat en Tijhuis-orgel (uit 1982)

16:20 De Kandelaar
Slotconcert met vierhandig orgelspel door de broers Euwe en Sybolt de Jong op het Mense Ruiter-orgel (uit 1981)

Verdere informatie: www.orgelkringassen.nl

Lees minder

Links

Data en tijden

za 1 oktober 2022 : 13:00 - 17:15

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Toelichting: wel collecte.

Waar is het?

Jozefkerk
Collardslaan 2a
9401 GZ ASSEN
www.jozefkerk-assen.nl