Avondexcursie bosbeheer en letterzetter in Ketliker Skar

18 september, Informatiecentrum It Beekpronkje in KATLIJK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Avondexcursie bosbeheer en letterzetter in Ketliker Skar Het Ketliker Skar is een gevarieerd bos- en heidegebied waar o.a. veel insecten leven, zoals het bastkevertje de letterzetter. Deze walsvormige, donkerbruine kever komt vooral voor op sparren als Fijnspar, Sitkaspar en Servische spar, maar bi...

Lees meer

Avondexcursie bosbeheer en letterzetter in Ketliker Skar

Het Ketliker Skar is een gevarieerd bos- en heidegebied waar o.a. veel insecten leven, zoals het bastkevertje de letterzetter. Deze walsvormige, donkerbruine kever komt vooral voor op sparren als Fijnspar, Sitkaspar en Servische spar, maar bij voldoende hoge dichtheid ook op andere naaldbomen. Het is een invloedrijk diertje, want het tast de bomen aan, waarmee in het beheer zeker rekening moet worden gehouden. Naaldbomen zijn normaal gesproken door de harsvorming beschermd tegen de letterzetter, maar verzwakte bomen of omgewaaide bomen zijn een gemakkelijke prooi. En dat weet dit kleine ‘monstertje’ maar al te goed.

De invloed en werkwijze van de letterzetter
Nadat het mannetje een paringskamer heeft gegraven, gaat het vrouwtje eitjes leggen in gangen van 15 cm. De larves die uitkomen graven dwars door deze gangen, waardoor het karakteristieke patroon ontstaat. Bij droog, warm en windstil weer vermeerderen ze zich relatief snel en dan kunnen ze ook gezonde bomen aantasten. Er zijn ca. 5000 kevers nodig om een gezonde boom aan te vallen. Door gebrek aan voedingsstoffen kleurt een boom langzaam bruin en sterft af. De aantasting in een bos door de letterzetter varieert enorm. Monotome fijnsparrenopstanden zijn het meest gevoelig, vooral langs de bosranden.

In het Ketliker Schar is de letterzetter zichtbaar aanwezig en de droge zomer van 2018 heeft de plaag sterk vergroot. Nou is op zich dood hout goed voor de biodiversiteit, maar vanwege de dichte padenstructuur in het bos brengt het onveilige situaties met zich mee voor bezoekers. Wat we hier tegen doen? Dat vertelt de excursieleider graag. Leer meer over ons bosbeheer en geniet van de natuur bij avond.

Interesse?
Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via www.itfryskegea.nl. Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Lees minder

Links

Data en tijden

za 18 september 2021 : 18:00 - 20:00

Prijzen

Volwassenen : € 4.00
Kinderen : € 2.00 (t/m 12 jaar)

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Informatiecentrum It Beekpronkje
Schoterlandseweg 24a
8455 JG KATLIJK
0513 541591
www.itfryskegea.nl

€ 4,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader