Avondwandeling op zoek naar witte damherten

28 juli, Informatiecentrum It Beekpronkje in KATLIJK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Excursie It Fryske Gea. Waar eerder Schotse hooglanders nog het gebied begraasden zijn het nu de damherten! De afgelopen jaren is de populatie damherten in het landschap van Ketliker Skar erg uitgebreid. De damherten waren door de laatste ijstijd uit West-Europa verdwenen, maar de Romeinen namen ze...

Lees meer

Excursie It Fryske Gea.

Waar eerder Schotse hooglanders nog het gebied begraasden zijn het nu de damherten! De afgelopen jaren is de populatie damherten in het landschap van Ketliker Skar erg uitgebreid. De damherten waren door de laatste ijstijd uit West-Europa verdwenen, maar de Romeinen namen ze later weer mee naar Europa.

Of je dan ook echt van een ‘wild’ dier kunt spreken? De populatie in het Ketliker Skar en omgeving van Oranjewoud is ontsnapt uit een particulier hertenkamp. Ze weten zich in de vrije natuur prima te redden en helpen nu It Fryske Gea met het begrazen van het gebied. Heerlijk smullend van grassen, kruiden en jonge boompjes.

Ook op andere plekken in Nederland komen ze steeds meer voor. Dit gegeven en de problemen die daarbij ervaren worden, maakt dat veel populaties worden bejaagd. In het Ketliker Schar zijn de damherten vooralsnog veilig, maar ook in Fryslân wordt beleid ontwikkeld om de dieren te ‘beheren’.

Nieuwsgierig naar hun leven? Geef je dan op voor deze mooie wandeling bij avond door het Ketliker Skar. Onze natuurgids neemt je graag mee op pad en weet alles over de damherten en dan met name de bijzondere witte damherten die hier leven.

Daten voor de voortplanting
Wist je dat mannetjes en vrouwtjes damherten leven in gescheiden roedels? In de paartijd vanaf halverwege oktober tot begin november zijn de brullende mannetjes te horen. Ze lokken daarmee de hindes. De mannetjes kunnen wel 25 jaar oud worden en zijn zelfs dan nog vruchtbaar.

Damherten in verschillende kleuren
Damherten komen voor in veel variaties kleur, van wit via lichtbruin tot bijna zwart, maar meestal is de rugzijde van een damhert roodachtig geel tot kastanjebruin van kleur en de buikzijde geelwit. De dominante kleur verschilt echter per gebied. In de winter is sowieso de vachtkleur grijzer. Bepaalde damherten hebben geen vlekken, net zoals de unieke witte damherten die in het gebied leven. Kan jij er één vinden?

Onze natuurgids vertelt over hoe je ze kunt herkennen, hun levenswijze en belangrijke taak in het natuurgebied en uiteraard hopen we deze dieren tijdens de excursie te treffen. Gelukkig weten we waar ze slapen!

Interesse?
Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via onderstaand formulier. Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 28 juli 2021 : 19:00 - 21:00

Prijzen

Volwassenen : € 4.00
Kinderen : € 2.00 (t/m 12 jaar)

Toelichting: leden gratis.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Informatiecentrum It Beekpronkje
Schoterlandseweg 24a
8455 JG KATLIJK
0513 541591
www.itfryskegea.nl

€ 4,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader