Berry van Berkum

24 augustus, Martinikerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Orgelconcert Martinikerk Groningen door Berry van Berkum m.m.v. Steven Kamperman op klarinet Op woensdag 24 augustus zal Berry van Berkum het Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen bespelen. Aan dit concert zal de klarinettist Steven Kamperman medewerking verlenen. Het tweetal heeft voor d...

Lees meer

Orgelconcert Martinikerk Groningen door Berry van Berkum m.m.v. Steven Kamperman op klarinet

Op woensdag 24 augustus zal Berry van Berkum het Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen bespelen. Aan dit concert zal de klarinettist Steven Kamperman medewerking verlenen. Het tweetal heeft voor deze avond een zeer bijzonder en origineel programma samengesteld.

Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem. Studeerde verder bij Bert van den Brink (improvisatie) en bij Andries van Rossem en Klaas de Vries (compositie). Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (o.a. bij het Dollard Festival D). Hij is als solist te beluisteren op verschillende CD’s met werken van Bach, Böhm, Frescobaldi, Messiaen en Welmers.
Als improvisator is hij actief op het gebied van jazz en filmbegeleiding. Hij speelt regelmatig bij zwijgende films in kerken en theaters.. Na jaren gespeeld te hebben met jazzsaxofonist Gijs Hendriks, Nippy Noya en vele anderen maakt hij deel uit van het in 2013 opgerichte HOT ( Het Orgel Trio, www.hetorgeltrio.nl ). Dit experimentele trio speelde op vele nationale en internationale festivals. Hun CD’s “Bird Beyond”en “, geïnspireerd op muziek van Charlie”Bird”Parker en Reflections of Duke kregen unaniem lovende recensies.

Van Berkum concerteerde als solist met muziek van Bach tot Messiaen in Europa en de Verenigde Staten. Hij gaf masterclasses improvisatie in binnen- en buitenland. In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als artistiek adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk. Sinds 2017 is hij tevens organist van de Dominicanenkerk te Zwolle.
Daarnaast is hij sinds 2000 werkzaam als componist

Componist en klarinettist Steven Kamperman (1970) heeft een achtergrond in de jazz- en improvisatiemuziek. Met zijn groep 1 Step 7 Seas verzorgde hij de eerste Young VIP-tour in 1998 en speelde aansluitend oa op het North Sea Jazz Festival.
Vanaf 2000 tot 2013 profileerde hij zich voornbamelijk op het grensvlak van improvisatie- en wereldmuziek. Met zijn Turks-Nederlandse ensemble Baraná speelde hij van Mexico tot Siberië en kreeg hij meerdere vijfsterrenrecensies in o.a. De Volkskrant en Jazzism. Hij heeft sinds 2014 een succesvol duo met het Franse draailierfenomeen Valentin Clastrier waarmee hij de internationaal zeer goed ontvangen CD Fabuloseries maakte (oa 5 sterren in het gezaghebbende fRoots en vermelding in de Top 10 CD van 2017 volgens het Amerikaanse blad Cadence). Hij was met dit duo oa ook te zien bij Vrije Geluiden. Verder treedt hij regelmatig nationaal en internationaal op met HOT Het Orgel Trio, een trio dat zich succesvol toelegt op het hercomponeren van jazzklassiekers, toegespitst op het pijporgel in de kerk.

Sinds 2013 legt Steven Kamperman zich naast een speelcarrière in toenemende mate toe op compositie. Een speciale liefde heeft hij voor muziek met een theatrale of verhalende component. Met zijn opera Roodhapje (Holland Opera) won hij de International YAMAward 2016 voor beste jeugdopera. In 2018 ging zijn eerste opera voor volwassen Hildegard in première op November Music. Het NRC oordeelde met vier sterren en schreef over de prémière op November Music: ‘De eigenzinnige opera Hildegard was een hoogtepunt.’


Het concert zal geopend worden met het werk Facades van Philp Glass. Aansluitend zal de compositie Birds, drums and signals van Willem Tanke uitgevoerd worden. Na een improvisatie zal Spiegel im Spiegel van de Estlandse componist Arvo Pärt klinken. Een tweetal Dialogen van Steven Kamperman zal ten gehore gebracht worden waartussen het Étoile du soire van Louis Vierne geprogrammeerd staat. Na een arrangement van het Pavana Lachrimae van Jan Pieterszoon Sweelinck zal Berry van Berkum het concert afsluiten met Litanie van de dit voorjaar overleden Nederlandse componist Jan Welmers.

Aanvang van het concert is 20.00 uur. De deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open. Entreeprijzen bedragen €12,50 , €10 en €5. Ticketreservering is mogelijk via www.avondmuziek.nl Wees zeer welkom op dit concert in de Martinikerk te Groningen.

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 24 augustus 2022 : 20:00 - 20:30

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 12.50 € 12.50
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar) Gratis (t/m 12 jaar)
Kinderen : € 5.00 (13 t/m 17 jaar ) € 5.00 (13 t/m 17 jaar )
CJP : € 10.00 € 10.00

Voorverkoop: Ticketreservering via www.avondmuziek.nl.

Waar is het?

Martinikerk
Martinikerkhof 3
9712 JG GRONINGEN
050 3111277
www.martinikerk.nl
info@martinikerk.nl

€ 12,50