Beschermd dorpsgezicht Smeerling: Aaltje wandeling

7 juli t/m 28 juli, Gasterij Natuurlijk Smeerling in ONSTWEDDE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Te boeken Op donderdagmiddag is het Dorpsgezicht arrangement: Start met een Aaltje wandeling vanaf Gasterij Natuurlijk Smeerling (3,8 km), bezichtig daarna de oude ambachten demonstratie van Onstwedder Gaarv’n en geniet van koffie of thee met huisgemaakt lekkers 07-07-2022: dokkenbinden en korenmal...

Lees meer

Te boeken Op donderdagmiddag is het Dorpsgezicht arrangement:

Start met een Aaltje wandeling vanaf Gasterij Natuurlijk Smeerling (3,8 km), bezichtig daarna de oude ambachten demonstratie van Onstwedder Gaarv’n en geniet van koffie of thee met huisgemaakt lekkers
07-07-2022: dokkenbinden en korenmalen
14-07-2022: dokkenbinden en houtdraaien
21-07-2022: dokkenbinden en houtsnijden
28-07-2022: dokkenbinden en mandenvlechten.

Kosten: € 6,00 p.p te reserveren via info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl of bel: 0599 312611.

(tekst uit: Beschermd dorpsgezicht Smeerling Metbroek, uitgave 2014)
Het buurtschap Smeerling is een van de weinige bewaard gebleven essenzwermdorpen in Westerwolde. Dergelijke buurtschappen ontstonden als er in een dorp - in dit geval Onstwedde - te weinig opbrengst van de landbouwgronden was. Mensen zochten dan in de buurt een plek om zich te vestigen en nieuwe landbouwgrond in de omgeving te ontginnen. Daarvoor werden meestal zandruggen uitgezocht. Ook in Smeerling was dat het geval.

De precieze ouderdom van Smeerling in onbekend, hoogstwaarschijnlijk tiende eeuws. De oudst bewaard gebleven boerderij in het dorp stamt uit het midden van de achttiende eeuw, maar de fundamenten zijn veel ouder. De willekeurig aandoende ligging van de boerderijen, die op basis van de aard het boerenbedrijf is ontstaan, is vrijwel ongewijzigd gebleven. De verkaveling van de omliggende esgronden uit de negentiende eeuw is grotendeels nog intact.

Kenmerkend voor Smeerling zijn de houtwallen, de eiken, de ligging van de boerderijen en hun daken met oud-hollandse dakpannen en de openheid van het gebied. De erven lopen over in het openbaar gebied. Het aanliggend Metbroekbos is een restant van het oudste bosgebied van Westerwolde.

Om de hoevenzwerm en het omliggende landschap te beschermen, is Smeerling bij besluit van 11 September 1972 aangewezen als een van de eerste beschermde dorpsgezichten in Nederland.

Lees minder

Data en tijden

do 7 juli 2022 : 13:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 6.00

Waar is het?

Gasterij Natuurlijk Smeerling
Smeerling 15
9591 TX ONSTWEDDE
0599 312611
www.gasterij-natuurlijk-smeerling.nl
info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl