Beta Berlayar Jauh

5 juni t/m 28 augustus, Museum Stad Appingedam in APPINGEDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Tentoonstelling over het bijzondere verhaal van de Molukse gemeenschap in Appingedam In Museum Stad Appingedam is vanaf 29 mei de expositie Beta Berlayar Jauh (ik vaar weg) te zien. In deze expositie vertelt het museum samen met de Werkgroep Molukse Historie uit Appingedam het bijzondere verhaal va...

Lees meer

Tentoonstelling over het bijzondere verhaal van de Molukse gemeenschap in Appingedam

In Museum Stad Appingedam is vanaf 29 mei de expositie Beta Berlayar Jauh (ik vaar weg) te zien. In deze expositie vertelt het museum samen met de Werkgroep Molukse Historie uit Appingedam het bijzondere verhaal van de Molukse gemeenschap in Appingedam.

In Appingedam werd eind jaren ‘50 de allereerste Molukse wijk van Nederland gebouwd. Het was een direct gevolg van het besluit van de Nederlandse overheid om in 1951 vele Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands Indische Leger met hun gezinnen naar Nederland te halen, dit vanwege de politieke problemen in Indonesië.

De gezinnen werden ondergebracht in barakkenkampen door heel Nederland, zoals in de Carel Coenraadpolder en Mantinge. De algemene verwachting was dat de gezinnen snel weer huiswaarts zouden keren. Na een paar jaar werd steeds meer duidelijk dat hun verblijf een permanent karakter zou krijgen. De Nederlandse overheid besloot daarom eind jaren ‘50 om in diverse Nederlandse steden en dorpen Molukse wijken te bouwen. De eerste kwam in 1959 in Appingedam: de Adamistraat. Daarna begon het ‘ingroeien’, zoals integreren in de officiële documenten van toen werd genoemd.

Vandaag de dag woont ook een deel van de derde generatie nog in deze wijk, met in het centrum de Eben Haëzerkerk die een aantal jaren geleden helemaal is gerestaureerd. Het Molukse verhaal is dus onderdeel van de historie van Appingedam. De tentoonstelling in Museum Stad Appingedam vertelt dit verhaal aan de hand van foto’s, filmfragmenten en objecten uit de Molukse cultuur. De tentoonstelling duurt tot en met 28 augustus.

Lees minder

Links

Data en tijden

zondag 5 juni 2022 t/m zondag 28 augustus 2022

zondag : 11:00-17:00
dinsdag : 11:00-17:00
woensdag : 11:00-17:00
donderdag : 11:00-17:00
vrijdag : 11:00-17:00
zaterdag : 11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : € 5.00
Kinderen : Gratis (t/m 3 jaar)
Kinderen : € 3.50 (4 t/m 17 jaar )
CJP : € 4.00

Waar is het?

Museum Stad Appingedam
Wijkstaat 25
9901 AE APPINGEDAM
0596 680168
www.museumstadappingedam.nl
info@museumstadappingedam.nl