Bezoek het Nationaal Vlechtmuseum met Passe-Partout Friese Musea

1 juli t/m 31 december, Nationaal Vlechtmuseum in NOORDWOLDE FR

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Oorsprong Net buiten Frederiksoord vinden we het Vlechtdorp Noordwolde. Vanuit de vlechtwerkzaamheden van de desperadokolonisten was er al voor 1900 een enorme rietvlechtindustrie ontstaan. Manden, werkgerei en stoelen werden handmatig maar in hoog tempo geproduceerd. In de hoogtijdagen van de...

Lees meer

Oorsprong

Net buiten Frederiksoord vinden we het Vlechtdorp Noordwolde. Vanuit de vlechtwerkzaamheden van de desperadokolonisten was er al voor 1900 een enorme rietvlechtindustrie ontstaan. Manden, werkgerei en stoelen werden handmatig maar in hoog tempo geproduceerd.

In de hoogtijdagen van deze vlechtindustrie werd hier een Rijksrietvlechtschool geopend waar meisjes en jongens het vlechtambacht onderwezen kregen. Aan het hoofd van deze school stond de directeur Harm Ellens. Hij bestierde de school met verve en haalde voorbeelden uit de hele wereld naar Noordwolde als leermateriaal voor ‘zijn’ leerlingen. 

Rohé

In 1919 vestigde de rotanfabriek Rohé zich in Noordwolde. Ruim een eeuw later is rotan nog steeds zeer geliefd. In 2001 opende het Nationaal Vlechtmuseum haar deuren in de voormalige Rijksrietvlechtschool. 

Rohé is vooral groot geworden door de populariteit van het rotanmeubel na de Tweede Wereldoorlog die uit hun fabriek rolde te Noordwolde. Vooral het beroemde kuipje was zeer geliefd. Ook nu nog is de vraag naar deze vintage stoelen erg groot.

Naast een rotanafdeling kreeg het in de loop der jaren nog een afdeling wiegen en een afdeling voor houten meubels. Onder de leiding van Cees Sistermans kwam Rohé in de jaren negentig van de vorige eeuw met bijzondere collecties met ontwerpen van o.a. Jan des Bouvrie, Gerard van der Berg en Roderick Vos. Al deze ontwerpen en ook nog vele anderen zijn in het hard van Noordwolde te zien in het Nationaal Vlechtmuseum. 

Museum

Waar eerst de leerlingen door de Rijksrietvlechtschool heen liepen is het nu de plek waar museumbezoekers zich bevinden. De bezoeker gaat op reis door het verleden en wordt meegevoerd door de gangen van het monumentale pand in het hart van Noordwolde.

Voor kinderen is er een speciale ontdekkingstocht waarbij ze op plekken mogen komen die nog nooit zijn opengesteld voor publiek. In de laatste zaal zijn veel topontwerpen te zien. Stoelen van Marcel Wanders, Piet Hein Eek, Dirk van Sliedregt en het beroemde kuipstoeltje van Rohé staan te schitteren.

Deze zomer barst het museum bijna uit haar voegen van de activiteiten. Er zijn demonstraties, rondleidingen en een bijzondere tentoonstelling van kunstenares en er rijdt elke week een kolonie-express in het prachtige Noordwolde.

Benieuwd naar de activiteiten op de dag dat u in de buurt bent? Bezoek dan onze website via www.vlechtmuseum.nl.

Lees minder

Links

€ 15,00

PASSE-PARTOUT FRIESE MUSEA

Lees hier meer over het Passe-Partout Friese Musea of bestel direct hieronder.

Data en tijden

donderdag 1 juli 2021 t/m vrijdag 31 december 2021

dinsdag : 10:30-17:00
woensdag : 10:30-17:00
donderdag : 10:30-17:00
vrijdag : 10:30-17:00
zaterdag : 10:30-17:00

Toelichting: op feestdagen gesloten (incl oudejaarsdag)

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Nationaal Vlechtmuseum
Mandehof 7
8391 BG NOORDWOLDE FR
0561 431885
www.vlechtmuseum.nl

€ 15,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader