Bitterzoet Erfgoed: Beeldende kunst in de Akerk

6 maart t/m 3 juli, Akerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Bitterzoet Erfgoed - Beeldende kunst in de Akerk In februari start de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. Het officiële, digitale startsein van de manifestatie w...

Lees meer

Bitterzoet Erfgoed - Beeldende kunst in de Akerk

In februari start de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. Het officiële, digitale startsein van de manifestatie wordt vrijdag 18 februari om 14.00 uur gegeven door burgemeester Koen Schuiling. Iedereen is welkom deze opening te volgen via: platform.forum.nl/nl/bitterzoet-erfgoed. Binnen deze manifestatie presenteert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in de Akerk een unieke tentoonstelling met werk van Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu. Deze tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Ricardo Burgzorg.

Akerk
De plek van de Akerk kan historisch gezien in verband worden gebracht met de WIC en de kerk zelf bevat tastbare sporen van het slavernijverleden. De Stichting Oude Groninger Kerken reflecteert op deze geschiedenis door middel van beeldende kunst. Naast de tentoonstelling maakt de stichting ook deel uit van het educatieve aanbod gedurende de manifestatie, zorgt zij voor een uitgebreid publieksprogramma en initieert de stichting diepgaander onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in haar kerken.

Het werk van de vier kunstenaars is te zien van 18 februari tot en met 3 juli. Zo heeft de Nederlands-Surinaamse kunstenaar Aimée Terburg in het koor van de kerk een ruimtelijke installatie van doeken op hoge, verticale constructies gemaakt. Door om het werk heen te lopen, ontdekt de bezoeker vanuit verschillende kijkhoeken veranderende kleuren en patronen. De driehoek en de ruit zijn centrale figuren in dit werk. Deze verwijzen onder andere naar het apoetoe-motief. Dit is een ruitpatroon uit de Marron houtsnijkunst, dat staat voor harmonie en verbinding.

De Antilliaans-Surinaamse kunstenaar Faisel Saro realiseert een installatiekunstwerk in de sacristie, waarin tekenkunst en projectie samenkomen. In zijn kunstwerk stelt Saro het grote belang van het Winti-geloof voor het verzet tegen de slavernij en de verhouding tot het christendom centraal.

De Nederlands-Molukse kunstenaar Esli Tapilatu geeft in zijn kunstwerk een visuele interpretatie van wat er 'geestelijk' gebeurde, toen de Nederlanders voor het eerst naar de Molukken kwamen. In deze visuele interpretatie verweeft hij wat de bijbel vertelt over hoe om te gaan met zonde en onrecht en trekt hij de koloniale geschiedenis naar het heden.


Wandkleed
Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Het wandkleed is ontworpen door de Nederlands-Surinaamse illustrator en beeldmaker Hedy Tjin.

Voor deze opdracht liet de Stichting Oude Groninger Kerken zich inspireren door het tapijt van Bayeux: het wereldberoemde wandtapijt uit circa 1068 dat de geschiedenis verbeeldt van de Slag bij Hastings in 1066, als voorbeeld van visuele geschiedschrijving.

In de voorbereiding van het wandkleed werkt de stichting samen met het Textiel Museum, Stichting Quiltfestival Noord Groningen en VRIJDAG en zullen vele handen het wandkleed uiteindelijk vervaardigen.

Eind december deed de stichting een oproep aan alle Groningers uit de stad en provincie om met hun kennis en kunde op het gebied van textiele werkvormen hun bijdrage te leveren aan dit wandkleed. Het streven is om mensen met verschillende achtergronden en uit diverse gemeenschappen te laten deelnemen aan dit productieproces. Inmiddels staat een groep van diverse vrijwilligers in de startblokken om gezamenlijk te gaan werken aan dit kunstproject.

Aangezien een wandkleed verplaatsbaar is, creëert dit mogelijkheden om het in de periode ná de manifestatie te laten rondreizen en zo aandacht voor het onderwerp te blijven genereren.

Openingstijden
De tentoonstelling opent op 18 februari om 15.00 uur (tot 17.00 uur) en de toegang is gratis op deze dag. Daarna is de Akerk geopend voor publiek van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Binnen dit tijdsbestek wordt er ook gewerkt aan het wandkleed in de kerk. De bezoeker kan dus de bijzondere tentoonstelling bekijken én het productieproces van het wandkleed live volgen.

Toegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk
• Standaard: € 7,50
• SOGK-donateurs, museumkaart-houders en studenten: € 6,-
• Kinderen t/m 18 jaar: gratis
• Stadjerspas: € 2,-
• Onbeperkt toegang tot de tentoonstelling: € 10,- (met korting € 8,-)

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Beringer Hazewinkel, Kunstraad Groningen, Provincie Groningen, Gemeente Groningen, J.B.Scholtenfonds, Vriendenloterij Fonds, VSBFonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen.

Lees minder

Links

Waar is het?

Akerk
Akerkhof 2
9711 JB GRONINGEN
050 3123569
www.akerk.nl
info@groningerkerken.nl