Broodje met......

26 augustus, Ons Centrum in HAREN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Kunstenares Maria Koijck, een video over operatieafval na borstreconstructie. Maria Koijck (1965), kunstenares uit Groningen, werd getroffen door borstkanker. Zij raakte verrast door de hoeveelheid operatieafval die bij haar behandeling kwam kijken. Met al dit afval (zes vuilniszakken vol) maakte z...

Lees meer

Kunstenares Maria Koijck, een video over operatieafval na borstreconstructie.

Maria Koijck (1965), kunstenares uit Groningen, werd getroffen door borstkanker. Zij raakte verrast door de hoeveelheid operatieafval die bij haar behandeling kwam kijken. Met al dit afval (zes vuilniszakken vol) maakte ze een indrukwekkende video. Op donderdagmiddag 26 augustus laat zij die video zien en vertelt zij over dit project tijdens een Broodje met … in Ons Centrum, Kerkstraat 2b in Haren.

Maria is al tien jaar lang met afval bezig, in haar werk als kunstenares. Haar interesse was dan ook meteen gewekt toen ze erachter kwam dat 60% van het operatiemateriaal van haar borstreconstructie wegwerp was. Hier wilde ze iets mee doen. Ze vroeg haar chirurg of ze het operatieafval mocht hebben. Toen ze wakker werd uit de narcose stonden die zes vuilniszakken voor haar klaar. Ze nam het mee naar huis en ging aan de slag met haar video.

Maria Koijck (1965) studeerde aan Academie Minerva en deed de loodgietersopleiding (GaWaLo) in Groningen. Vervolgens deed ze een Inservice-opleiding tot verpleegkundige in Delfzijl en werkte in het Martini Ziekenhuis te Groningen.

In 1997 start ze met Bas-is Atelier, een bedrijf voor ontwerp & productie waarmee ze evenementen en voorstellingen van aankleding en decors voorziet.

In 2008 bezocht ze een vriendin in Sierra Leone waar ze voor het eerst enorme hoeveelheden afval op de stranden van Freetown zag liggen. Het hele strand was bedekt met een laag plastic van een meter dik. Vanaf dat moment besloot ze haar kunst te wijden aan het toen nog redelijk onbekende mondiale probleem: plastic soep.

Haar eerste community-art project was Petty de Zwaan in 2009. Samen met bewoners uit haar wijk zijn er in twee maanden tijd 15.000 flessen verzameld. Die flessen dienden als vulling en drijfvermogen van een stalen frame in de vorm van een zwaan (5 x 3 m), die twee maanden op het Hoornsemeer in Groningen dreef en uiteindelijk onder luid protest van de bewoners naar de milieudienst werd gebracht voor recycling. De zwaan is het begin geweest van tientallen community-art-projecten met afval in binnen- en buitenland.

‘Broodje met …’ is een initiatief van de Commissie Letteren van de Culturele Raad Haren in samenwerking met het Nutsdepartement Groningen-Haren, Forumbibliotheek Haren, boekhandel Boomker en voor deze gelegenheid ook met de Commissie Podiumkunsten.

Aanmelden: https://www.supersaas.nl/schedule/geboekt/GEBOEKTINHAREN

Lees minder

Links

Data en tijden

vr 26 augustus 2022 : 12:00 - 13:00

Prijzen

Volwassenen : € 7.00

Toelichting: incl. voorverpakte broodjes en (karne)melk.

Waar is het?

Ons Centrum
Kerkstraat 2B
9751 BC HAREN
050 5370414

€ 7,00