Canondagen: Mata Hari

22 oktober t/m 23 oktober, Fries Museum in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Za rondleiding en stadswandeling, zo duo college door Angela Dekker en Jessica Voeten, opg. friesmuseum.nl. Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden stierf voor het Franse vuurpeloton op 15 oktober 1917, slechts 41 jaar. Haar artiestennaam Mata-Hari werd wereldwijd het synoniem voor de vervaarlij...

Lees meer

Za rondleiding en stadswandeling, zo duo college door Angela Dekker en Jessica Voeten, opg. friesmuseum.nl.

Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden stierf voor het Franse vuurpeloton op 15 oktober 1917, slechts 41 jaar. Haar artiestennaam Mata-Hari werd wereldwijd het synoniem voor de vervaarlijke vrouw, omgeven door mythes. Tijdens de canondagen in het Fries Museum vertellen Angela Dekker en Jessica Voeten over de opkomst en ondergang van de fascinerende Friezin, die met haar exotische danskunst en haar onweerstaanbare persoonlijkheid roem vergaarde bij de Europese beau monde. In een duo-college werpen de auteurs nieuw licht op haar rol tijdens de Grote Oorlog.

Lang, donker en niet bijzonder knap, maar buitengewoon aantrekkelijk. Een elektriserende persoonlijkheid en een uitstekende neus voor publiciteit. Het meisje dat in 1876 als Margaretha Zelle wordt geboren aan De Kelders in Leeuwarden, is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Ze betovert het societypubliek met haar exotische dansen, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over het mysterie Mata Hari.

Tijdens de canondagen neemt stads- en museumgids Henk Leutscher door het museum langs het bijzondere danskostuum van Mata-Hari. Daarna neemt hij bezoekers mee naar buiten voor een stadswandeling langs locaties die voor Mata-Hari belangrijk zijn geweest.

Lees minder

Data en tijden

za 22 oktober 2022 : 14:00 - 15:30
zo 23 oktober 2022 : 13:00 - 14:30

Prijzen

Toelichting: za € 6,00, zo € 5,00.

Waar is het?

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS LEEUWARDEN
058 2555500
www.friesmuseum.nl
info@friesmuseum.nl