geannuleerd

Canticum Novum - Sweelinck gevierd

27 november, Akerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Capella Groningen; koor, klassiek. Dits Sweelinck’s sterfelyk deel; ten troost ons nagebleven; ’t Ontsterfelyk hout de maet by God in ‘t eeuwig leven; Daer streckt hy, meer dan hier omvatten ons gehoor, Een goddlycke galm in aller Enghlen oor. (Grafschrift van Joost van den Vondel) Na twee jaar b...

Lees meer

Capella Groningen; koor, klassiek.

Dits Sweelinck’s sterfelyk deel; ten troost ons nagebleven;
’t Ontsterfelyk hout de maet by God in ‘t eeuwig leven;
Daer streckt hy, meer dan hier omvatten ons gehoor,
Een goddlycke galm in aller Enghlen oor.
(Grafschrift van Joost van den Vondel)

Na twee jaar bijna ononderbroken stilte zingt Capella Groningen een nieuw lied. Het koor, gespecialiseerd in het vertolken van muziek uit renaissance en barok, gaat de 400e sterfdag van de trots van de Nederlandse muziekgeschiedenis Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) klinkend herdenken!

Sweelinck was organist aan de Oude Kerk in Amsterdam. Omdat in de Calvinistische eredienst destijds het orgel niet bespeeld mocht worden, was hij niet in dienst van de kerk, maar van de stad. Dagelijks gaf hij openbare orgeluitvoeringen. Ook Sweelincks vocale werken zijn niet geschreven voor kerkdiensten, maar vooral voor Collegia Musica: groepen burgers die uit liefhebberij samen musiceerden.

In ons programma worden huidige Sweelinck-‘tophits’ als de 150e psalm afgewisseld met minder bekende werken. Vóór de pauze staan psalmcomposities over Geneefse melodieën, Sweelincks levenswerk, centraal. Die worden aangevuld met motetten uit de verzameling Cantiones Sacrae, die wel Sweelincks zwanenzang wordt genoemd. Na de pauze klinken wereldlijke werken. Van Franse chansons tot Italiaanse madrigalen en van het ingetogen Qual vive salamandra tot het uitgelaten spotlied Tu as tout seul, Jan.

Sweelinck speelde zelf orgel, klavecimbel en luit. Afgaande op o.a. afbeeldingen van musicerende burgers uit die tijd, lijkt de luit een populair instrument te zijn geweest bij de Collegia Musica. Aan onze concerten zullen organist Vincent van Laar en luitist Israel Golani meewerken.

Al met al hopen we met dit feestelijke programma een waardig eerbetoon te brengen aan de Orpheus van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Toegang: voorverkoop € 16 / aan de zaal € 17,50 / jonger dan 12 jaar gratis / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5

Toegang volgens de geldende coronaregels. Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl

Lees minder

Links

Data en tijden

za 27 november 2021 : vanaf 20:15 ( geannuleerd )

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 17.50 € 16.00
Kinderen : Gratis (t/m 11 jaar) Gratis (t/m 11 jaar)
Kinderen : € 5.00 (12 t/m 17 jaar ) € 5.00 (12 t/m 17 jaar )

Toelichting: studenten (collegekaart) € 5.00.

Voorverkoop: Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Akerk
Akerkhof 2
9711 JB GRONINGEN
050 3123569
www.akerk.nl
info@groningerkerken.nl

€ 17,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader