Capella Groningen: Canticum Novum, Sweelinck en zijn leerlingen

29 oktober, Lutherse Kerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Klassiek. Dits Sweelinck's sterfelyk deel; ten troost ons nagebleven; 't Ontsterfelyk hout de maet by God in 't eeuwig leven; Daer streckt hy, meer dan hier omvatten ons gehoor, Een goddlycke galm in aller Enghlen oor. (Grafschrift van Joost van den Vondel) Sinds de invoering van de Euro verdween ...

Lees meer

Klassiek.

Dits Sweelinck's sterfelyk deel; ten troost ons nagebleven;
't Ontsterfelyk hout de maet by God in 't eeuwig leven;
Daer streckt hy, meer dan hier omvatten ons gehoor,
Een goddlycke galm in aller Enghlen oor.
(Grafschrift van Joost van den Vondel)

Sinds de invoering van de Euro verdween het gezicht van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) uit onze dagelijkse leefwereld. Maar de belangstelling voor zijn vocale muziek is de laatste jaren alleen maar gegroeid. Onder normale omstandigheden zou 2021 dan ook vol zijn geweest met concerten ter ere van zijn 400e sterfdag. Maar dat liep anders. Daarom wijdt Capella Groningen een jaar later alsnog een concert aan de absolute grootmeester van de Nederlandse muziekgeschiedenis.

Sweelinck leefde in een roerige tijd. Toen hij net was aangesteld als organist van de Oude Kerk in Amsterdam, werd de stad protestants en werd elke meerstemmige muziek in de eredienst verboden. Sweelinck kwam in dienst van de stad en gaf dagelijks openbare orgelbespelingen. Ook was hij een internationaal befaamd orgeldocent. Vooral uit Noord-Duitsland kwam een stroom aan talentvolle organisten bij Sweelinck in Amsterdam studeren. Sweelincks geestelijke vocale werken waren indertijd niet bedoeld voor de kerkdiensten. Ze werden gezongen door Collegia Musica: groepen burgers die uit liefhebberij samen musiceerden.

In ons programma worden huidige Sweelinck 'tophits' als de 150e psalm afgewisseld met minder bekende psalmcomposities en enkele van zijn ingenieuze canons. Daarnaast klinken motetten van leerlingen van Sweelinck, waaronder Samuel Scheidt, Paul Siefert en Jacob Praetorius. Hun namen zijn misschien minder bekend dat die van de leermeester, maar hun composities verraden meesterschap en een degelijke opleiding.

Aan het programma zullen organist Jelte Hulzebos en luitist David van Ooijen meewerken.

Met dit feestelijke programma hoopt Capella Groningen een waardig eerbetoon te brengen aan de Orpheus van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl Aan de kassa kunt u pinnen of contant betalen.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 29 oktober 2022 : vanaf 20:15

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 17.50 € 16.00
Kinderen : Gratis (t/m 11 jaar) Gratis (t/m 11 jaar)
Kinderen : € 5.00 (12 t/m 17 jaar ) € 5.00 (12 t/m 17 jaar )

Voorverkoop: studenten (collegekaart) € 5.00 / jonger dan 12 jaar gratis, Kaartverkoop bij voorkeur op reservering en vooruitbetaling via reserveringen@capellagroningen.nl Aan de kassa kunt u pinnen of contant betalen..

Waar is het?

Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
9711 KC GRONINGEN
050 3120376

€ 17,50