geannuleerd

Common Passions

29 november 2020, Sint-Vituskerk in FINKUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Ere Lievonen is een veelzijdige Fins-Nederlandse musicus die een zeer grote staat van dienst heeft onder andere op het gebied van hedendaagse klavecimbelmuziek. Daarom heeft Pakhûs SOLO uit Stiens hem uitgenodigd om op te treden in de Sint-Vituskerk in Feinsum. Hij is ook actief als componist en b...

Lees meer

Ere Lievonen is een veelzijdige Fins-Nederlandse musicus die een zeer grote staat van dienst heeft onder andere op het gebied van hedendaagse klavecimbelmuziek. Daarom heeft Pakhûs SOLO uit Stiens hem uitgenodigd om op te treden in de Sint-Vituskerk in Feinsum.

Hij is ook actief als componist en bespeelt de piano, fortepiano en het orgel en is thuis zowel in de barokmuziek als het moderne repertoire.

Op ons verzoek heeft hij een soloprogramma samengesteld voor klavecimbel onder de titel Common Passions. Het is muziek uit de twintigste eeuw en hedendaagse muziek, dus nieuwe muziek voor een barokinstrument. We hebben Ere vorig jaar voor het eerst horen spelen in het Muziekgebouw in Amsterdam. Dat concert was toen gewijd aan Louis Andriessen die in 2019 80 jaar werd.

Ook werd een stuk gespeeld van zijn leerling, de Grieks/Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki. Deze componisten staan nu ook op het programma. Muziek van Tsoupaki, die in 2019 Componist des Vaderlands werd, hebben we eerder in Stiens gebracht met een ontroerend mooie solo compositie voor panfluit gespeeld door Matthijs Koene. Nu speelt Ere Lievonen het stuk Common Passion uit 1994, dat Tsoupaki opdroeg aan Annelie de Man (1943-2010), een klaveciniste die hedendaagse muziek propageerde. Er werd een twee-jaarlijkse prijs in het leven geroepen ter nagedachtenis aan haar. Ere Lievonen is lid van de jury. Het concours dat dit jaar zou plaats vinden is uitgesteld vanwege het corona virus.

De Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti heeft een aantal bijzondere solowerken voor klavecimbel geschreven. Het stuk Continuum is een fascinerend stuk dat het uiterste eist van de musicus. Het tempo van de toetsaanslagen ligt zo hoog dat de muziek een continuum benadert. Renaud Gagneux is een hedendaagse Franse componist, die onlangs in 2018 overleed. Hij heeft zijn opleiding gehad bij onder andere Stockhausen en Messiaen.

Hij raakte later gefascineerd door de Japanse cultuur en poëzie. De vier haiku’s zijn korte stukjes muziek met grote zeggingskracht. Ook laat Ere Lievonen ons kennis maken met enkele stukken van zijn landgenoten. Juha Koskinen is een jonge Finse componist die geïnteresseerd is in klankkleur en het begrip tijd. Tot slot een boeiend stuk van één van de belangrijkste levende Finse componisten van hedendaagse muziek, Jukka Tiensuu. De muziek klinkt af en toe alsof er op een orgel wordt gespeeld en dan klinkt het weer hemels ijl waarbij de klanken lijken op de hoogste tonen van een piano, maar dan helderder en ijler.

Louis Andriessen (1939*) Overture to Orpheus (1982)

Juha T. Koskinen (1972*) Lusia-fantasia (2013)

Sampsa Ertamo (1973*) Imp (2012)

Renaud Gagneux (1947-2018) Quatre haïku de Bash? (2007)

György Ligeti (1923-2006) Continuum (1968)

Calliope Tsoupaki (1963*) Common Passion (1994)

Jukka Tiensuu (1948*) Musica ambigua VI: Veto (1998)

Een uitgebreid CV is te vinden op de website http://www.erelievonen.eu

Informatie en reserveren: http://www.stinze-stiens.nl/agenda/

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 29 november 2020 : 16:00 - 17:00

Toelichting: dit concert gaat door

Prijzen

Volwassenen : € 17.50
CJP : € 9.00

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Sint-Vituskerk
Holdingawei 51
9053 LV FINKUM

€ 17,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader