Compascumer Dagen

21 juli t/m 12 augustus, Veenpark in BARGER-COMPASCUUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Samen vroeger beleven: Compascumer Dagen!  Deze speciale themadagen zijn unieke Drentse evenementen en een beleving voor de bewoners en toeristen. Tijdens deze bijzondere dagen komt het Verhaal van het Veen echt tot leven. Bijna 100 mannen, vrouwen en kinderen wonen en werken in een Drentse ...

Lees meer

Samen vroeger beleven: Compascumer Dagen! 

Deze speciale themadagen zijn unieke Drentse evenementen en een beleving voor de bewoners en toeristen. Tijdens deze bijzondere dagen komt het Verhaal van het Veen echt tot leven. Bijna 100 mannen, vrouwen en kinderen wonen en werken in een Drentse Veenkolonie van toen.

Onze dorpjes 

De eerste pioniers die zich in dit moeras vestigen steken alleen turf voor eigen gebruik en verbouwen boekweit. Het dorpje van deze boekweitboeren, ‘t Aole Compas, ligt op verend veen onder eeuwenoude eiken. Het bestaat uit schamele plaggenhutjes, een schooltje, huiskamercafé, leemovens en een klein houten kerkje. Iets verderop wordt brood gebakken in de leemoven en pannenkoeken op een turfvuur. In de karnton wordt boter gemaakt. Lekker op zo’n warm broodje!

Het andere dorp, Bargermond, is “dubbellint” met een gezellig klein centrum bij de brug.

Veel bewoners zijn thuis, de ambachtslieden aan het werk en de marechaussee probeert samen met de pastoor en de kapelaan het kleurrijke dagelijks leven in de veenkolonie in goede banen te leiden. 

Het is allemaal onderdeel van de levendige Compascumer Dagen die door het Veenpark samen met de historische vereniging worden georganiseerd. Op straat en in de bedrijfjes en winkeltjes waant de bezoeker van nu zich in de periode tussen 1866 en 1966. 

Loop binnen bij de kruidenier of proef de zelfgemaakte worst bij de huisslachting. Het maken van klompen, het smeden van ijzer, de geur van versgebakken brood. De klanken van de accordeon worden verstoord door het ratelen van houten wielen, als de vrijwillige brandweer uit moet rukken. Het hele dorp in rep en roer! Beleef een tijd waarin alles nog heel gewoon was! 

Kijken in de laatste turfafgraving

Meer dan 35 miljard turven werden in dit Drentse hoogveengebied gestoken. De laatste veenput van Nederland en de plaggenhutjes van de turfstekers vind je in het Veenpark. Als de motor, van de smalspoortrein naar het veen, afslaat daalt de stilte op het hoogveengebied Berkenrode neer. In de verte klinken de stemmen van veenarbeiders en kinderen die turf stapelen. 

De machinist neemt de bezoekers mee naar de plek van de laatste turfwinning. Hier kwam de Grote Vervening na 100 jaar tot stilstand. De metersdikke veenlaag, die is ontstaan uit plantenresten, verdween als turf in de kachels van de gezinnen en de ovens van bedrijven.
Voel en beleef het zware werk en luister naar de verhalen van turfstekers. 

Goed boeren na het veen

Daar waar de veenlaag verdwenen was ontstonden boerenbedrijven. Bij de boerderij in Bargermond zijn de werkzaamheden in volle gang en staan puffende tractoren tot 100 jaar oud. Het geoogste graan wordt gedorst en gereedschappen en machines zijn te bewonderen. In de aardappelmeelfabriek is een “arbeider” aanwezig om te vertellen over het productieproces en om de fabriek af en toe op te starten.

Reizen in het verleden

Er is heel veel ruimte en u kunt heerlijk wandelen, maar ook gebruik maken van ons historisch vervoer; twee smalspoortreinen en een turfschip. En misschien kunt u een stukje meerijden op de kar achter de tractor of met paard en wagen. 

Geniet van de ruimte, er is genoeg!

Een veilig bezoek voor u als bezoeker natuurlijk, maar ook voor onze vrijwilligers. Allemaal hebben ze ondanks een respectabele leeftijd toch besloten om hun medewerking te verlenen. We houden afstand…. En dat kan…. Want we hebben heel veel ruimte.

Compascumer Dagen 2021

Woensdag 21 en donderdag 22 juli
Woensdag 28 en donderdag 29 juli
Woensdag 4 en donderdag 5 augustus
Woensdag 11 en donderdag 12 augustus

Tickets

Reserveren op datum

Coronaverklaring (vinkje)

Hele dag geldig, geen tijdslot

Park geopend van 10.00 tot 18.00 uur

Gratis parkwijzer

Gratis parkeren

Alle activiteiten, treinen en boottocht zijn inclusief

Lees minder

Links

€ 14,50

Compascumer Dagen

21 juli t/m 12 augustus, Veenpark, Barger-Compascuum

Data en tijden

wo 28 juli 2021 : 10:00 - 18:00
do 29 juli 2021 : 10:00 - 18:00
wo 4 augustus 2021 : 10:00 - 18:00
do 5 augustus 2021 : 10:00 - 18:00
wo 11 augustus 2021 : 10:00 - 18:00
do 12 augustus 2021 : 10:00 - 18:00

Prijzen

Volwassenen : € 14.50
Kinderen : Gratis (t/m 4 jaar)
Kinderen : € 14.50 (vanaf 5 jaar)
65 plus : € 13.50

Toelichting: t/m 4 jaar gratis, gratis parkwijzer en parkeren.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR BARGER-COMPASCUUM
0591 324444
www.veenpark.nl
info@veenpark.nl

€ 14,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader