Culturele Drenten

27 november, Stefanuskerk in WESTERBORK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Cultuurpodium Westerbork presenteert tweede ‘Stefanus Sessie’ op zondag 27 november ‘Culturele Drenten’ in de Stefanuskerk van Westerbork: Egbert Hovenkamp II, Lukas Koops, Hein Klompmaker, Egbert Meijers, Dirk Mulder, Ria Westerhuis en Heeren Oud-Zuid Op zondag 27 november a.s. presenteert Cultuu...

Lees meer

Cultuurpodium Westerbork presenteert tweede ‘Stefanus Sessie’ op zondag 27 november

‘Culturele Drenten’ in de Stefanuskerk van Westerbork: Egbert Hovenkamp II, Lukas Koops, Hein Klompmaker, Egbert Meijers, Dirk Mulder, Ria Westerhuis en Heeren Oud-Zuid

Op zondag 27 november a.s. presenteert Cultuurpodium Westerbork de tweede ‘Stefanus Sessie’ in de historische Stefanuskerk van Westerbork, georganiseerd door de stichting Vrienden van de Stefanuskerk Westerbork.

Deze middag, onder leiding van journalist, radioprogrammamaker en schrijver Lukas Koops, staat in het teken van cultuur in Drenthe in brede zin. De schrijvers Hein Klompmaker en Dirk Mulder zullen worden geïnterviewd over hun laatst verschenen boeken. Columnist van de dag is Egbert Meijers. Ria Westerhuis leest gedichten van eigen hand voor. De middag wordt afgesloten met een TerPlekkePoem van en door Egbert Hovenkamp II. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Heeren Oud-Zuid. Nadien is er de mogelijkheid boeken van de programmamedewerkers te kopen en te laten signeren.

Lukas Koops
Lukas Koops heeft jarenlang culturele programma’s op Radio Drenthe gepresenteerd. Hij publiceerde fictie en non-fictie in het Drents en in het Nederlands. Romans van zijn hand zijn Schoeltied en Villa Thrianta. Ook schreef hij biografische boeken over Relus ter Beek en Gerard Nijenhuis, en laatstelijk (2021) over ‘de luis in de pels’ Meent van der Sluis. Daarnaast is Lukas Koops eindredacteur van het tijdschrift Roet, cultureel bestuurder en raadslid voor GroenLinks in de gemeente Aa en Hunze.

Hein Klompmaker
Historicus Hein Klompmaker was enkele decennialang directeur van het Hunebedcentrum in Borger, dat hij van een kleine oudheidkamer wist uit te bouwen tot een nationale instelling. Daarnaast was hij bestuurlijk actief op Drents cultureel gebied en wist tijd te vinden voor het schrijven van columns, artikelen en boeken, met name over de hunebedbouwers. Ook schreef hij een aantal kinderboeken met Oek, kind van hunebedbouwers als hoofdpersoon.
Zijn laatste publicatie Het leven van boeren die hunebedden bouwden kreeg als ondertitel ‘een collectieve biografie’ mee. Klompmaker pleit in dit boek voor een vernieuwende en multidisciplinaire aanpak in de archeologie om aldus de hunebedbouwers ‘tot leven te kunnen wekken’. Het kwam hem niet alleen op positieve kritiek te staan. Koops zal Klompmaker over dit boek en de kritiek ondervragen.

Dirk Mulder
Historicus Dirk Mulder heeft dit jaar een standaardwerk laten verschijnen over de Jodendeportaties vanuit doorgangskamp Westerbork: Buitengewone transporten. Deportatie van Joden, Roma en Sinti vanuit Nederland 1940-1945. Met name een aantal nieuwe feiten kwamen hem op persoonsgerichte kritiek te staan vanuit de Joodse gemeenschap. Over het waarom zal Koops hem nader aan de tand voelen.

Ook Mulder was werkzaam in de culturele sector: hij was 33 jaar lang directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daarnaast was en is hij actief als bestuurder bij culturele organisaties. Zijn publicaties richten zich vooral op de geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën en die van kamp Westerbork. Op dit moment werkt hij aan een boek dat de herinnering en verwerking van de geschiedenis van dit kamp in de periode van 1945 tot 2020 als onderwerp heeft.

Egbert Meijers
Egbert Meijers behoeft nauwelijks introductie. Zijn werkzame leven lang staat in het teken van de Drentse taal en cultuur, onder meer als streektaalfunctionaris bij Drentse Taol en programmamaker/presentator bij RTV Drenthe. Deze vernieuwer van het Drentse lied stond eveneens aan de basis van tal van projecten zoals de Drentse Bluesopera en de symfonie Ode aan de Ao. Meijers heeft veel werk op cd’s uitgebracht en daarnaast aan tal van muzikale en literair-wetenschappelijke publicaties meegewerkt. Kortgeleden verscheen van en over hem Tussen Grolloo en Austin. Egbert Meijers, 50 jaar liedjes met hart en ziel.

Ria Westerhuis
Ria Westerhuis is dichter en voordrachtkunstenaar. Zij schrijft zowel in het Drents als in het Nederlands. Er zijn inmiddels vijf dichtbundels van haar verschenen, waaronder Zundags Goed, Teugelloos en Nachtgoed. Met Delia Bremer schreef ze Minnezinnen. De Meppeler Courant schreef naar aanleiding van haar laatste dichtbundel Dwaalstroom dat zij is ‘uitgegroeid tot een prominente dichter van de Drentse cultuur’.

Egbert Hovenkamp II
Egbert Hovenkamp II is Drents dichter, vertaler en voordrachtskunstenaar. Behalve haiku-achtige gedichten schrijft hij ook muzikale verzen, die door hun ritmiek haast op songteksten lijken. Van zijn hand is de bundel Kolde tocht. Hovenkamp II was zowel stadsdichter van Assen als gemeentedichter van Aa en Hunze. Uniek zijn de TerPlekkePoems waarmee hij een radioprogramma of een bijeenkomst ter plekke beschrijft.

Heeren Oud-Zuid
De muziek van Heeren Oud-Zuid uit Assen kent vele klanken: van pop tot latin, van blues tot filmmuziek, en alles wat daar tussen zit. Maar altijd is het muziek voor een luisterend oor. Cor Többen (gitaar), Jan Kuipers (toetsen) en Luc Oostra (zang/gitaar) zijn doorgewinterde musici die al vijftig jaar samenspelen.

De stichting Vrienden van de Stefanuskerk Westerbork organiseert culturele activiteiten en acties ten behoeve van het duurzame behoud van de het gezichtsbepalende en monumentale kerkgebouw in het dorp.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 27 november 2022 : 14:00 - 17:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 12.50 € 12.50

Voorverkoop: vriendenstefanuskerkwesterbork@gmail.com.

Waar is het?

Stefanuskerk
Hoofdstraat 10
9431 AD WESTERBORK

€ 12,50