Dag van de Boekweitboer

12 september, Veenpark in BARGER-COMPASCUUM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Dag van de Boekweitboer in het Veenpark op zondag 12 september Het is weer tijd om de boekweit te oogsten in het Veenpark en dat gaat zondag 12 september gebeuren. Boekweit was het enige gewas dat groeide op de zure veengrond. Zo voorzagen de eerste bewoners in hun levensonderhoud. Bij de voorber...

Lees meer

Dag van de Boekweitboer in het Veenpark op zondag 12 september

Het is weer tijd om de boekweit te oogsten in het Veenpark en dat gaat zondag 12 september gebeuren. Boekweit was het enige gewas dat groeide op de zure veengrond. Zo voorzagen de eerste bewoners in hun levensonderhoud. Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit, was de hele familie van de boer in touw. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek.

De verbouw en oogst van de boekweit wordt voor de bezoekers uitgebeeld en toegelicht door de vertelster. De voorstellingen vinden plaats op de boekweitakker bij het plaggenhuttendorp‘t Aole Compas.

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan de eerste bewoners van “het Barger-Compascuum”. Dat dit jaar nog wordt uitgebreid met allerlei extra historische activiteiten en ambachten.

Door wilskracht en vlijt gedreven. En hopend op een vrijer leven. Is hier de eerste Hannoveraan, in 1866 van start gegaan. Wat die pionier heeft volbracht. Blijft steeds een les voor het nageslacht (Minne Veringa 1966)

Hannoveranen

Deze pioniers van Duitse afkomst, trokken vanuit het koninkrijk Hannover de grens over. Het waren geen turfstekers maar boekweitboertjes. Ze staken alleen turf voor eigen gebruik en bouwden er hun huis van. Onderhandelingen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk Hannover hebben uiteindelijk in 1765 tot de huidige Nederlands-Duitse grens geleid. In het jaar 1866 is een nieuw verdrag gesloten, waardoor het hele gebied, het Barger -Compascuum, voor bewoning kon worden vrijgegeven. Op bijna hetzelfde moment veroverden de Pruisen het koninkrijk Hannover en veel Hannoveranen vluchten daarom naar het Compascuum. Met een kruiwagen of oude kar, beladen met huisraad en wat spullen, kwamen deze pioniers in het, uitgestrekte en onbewoonde, veengebied aan. Van de materialen die ze ter plekke konden vinden bouwden ze schamele onderkomens. Hutten van berkenstammen met heideplaggen als dak.

Geniet van de ruimte, er is genoeg!

Er is heel veel ruimte in het museumpark en u kunt heerlijk wandelen, maar ook gebruik maken van ons historisch vervoer; twee smalspoortreinen en een turfschip. We zorgen voor een veilig bezoek voor u, maar ook voor de gezondheid van onze vrijwilligers.  We houden afstand…. En dat kan….

Want we hebben heel veel ruimte. De historische Marechaussee is uitgerukt om ons te helpen met “handhaving” van de geldende maatregelen. Speelt u het spel gezellig mee?

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 12 september 2021 : 10:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 14.50
Kinderen : Gratis (t/m 4 jaar)
65 plus : € 13.50

Toelichting: donatieticket volwassenen 16,50 euro; donatieticket 65+ 15,50 euro.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR BARGER-COMPASCUUM
0591 324444
www.veenpark.nl
info@veenpark.nl

€ 14,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader