Dag van de Groninger Geschiedenis: Er staat een bisschop voor de stad

1 oktober, Groninger Archieven in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Er staat een bisschop voor de stad. Zijn naam is Bernhard von Galen. Deze vechtlustige bisschop uit Münster is beter bekend onder zijn bijnaam Bommen Berend. Precies 350 jaar geleden belegerde hij Groningen. De Dag van de Groninger Geschiedenis special staat daarom volledig in het teken van 1672. O...

Lees meer

Er staat een bisschop voor de stad. Zijn naam is Bernhard von Galen. Deze vechtlustige bisschop uit Münster is beter bekend onder zijn bijnaam Bommen Berend. Precies 350 jaar geleden belegerde hij Groningen. De Dag van de Groninger Geschiedenis special staat daarom volledig in het teken van 1672.

Op zaterdag 1 oktober openen de Groninger Archieven de deuren om samen met bezoekers het Rampjaar 1672 in Groningen onder de loep te nemen. Reis door middel van workshops, lezingen en rondleidingen met ons mee naar de 17e eeuw, naar de tijd van het Beleg van Groningen. Deze activiteiten sluiten aan bij de landelijke Maand van de Geschiedenis, met dit jaar als thema Wat een ramp!

Opening Luc Panhuysen
De opening van Er staat een bisschop voor de stad wordt verzorgd door Luc Panhuysen. Deze historicus en auteur is onder meer bekend van de boeken Rampjaar 1672. Hoe de republiek aan de ondergang ontsnapte en De ware vrijheid: De levens van Johan en Cornelis de Witt. Hij geeft een lezing over het Rampjaar met de titel 1672 en daarna: een ramp in gradaties.

Verder zijn er lezingen van onder meer Egge Knol (conservator geschiedenis van het Groninger Museum) en Bert Looper (historicus en directeur Tresoar). Daarna zijn er workshops, rondleidingen door de Groninger Archieven en het Groninger Museum (tentoonstelling Stad houdt stand) en treedt het theatergezelschap Waark op. Zij geven een preview van hun voorstelling Staait n Bisschop veur Stad. Wanneer je dit in het Nederlands vertaalt, ontstaat de titel voor de Dag van de Groninger Geschiedenis special: Er staat een bisschop voor de stad. Ook is er een 1672-plein met stands waar onder meer originele archiefstukken uit dat jaar te zien zijn.

Een deel van de Dag van de Groninger Geschiedenis special is voor iedereen toegankelijk. Voor de workshops, rondleidingen en lezingen moet u in verband met een beperkt aantal plaatsen een gratis ticket reserveren. Dat kan op dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Podcast en verhalenkaart
Bent u nu al nieuwsgierig? Luister dan naar onze podcast Bommen Berend, onder andere via Spotify, waarin het verhaal van de imponerende opmars en dramatische aftocht van de bisschop van Münster en zijn troepen wordt verteld of neem een kijkje op onze interactieve website kaart1672.nl. Ervaar hier het verhaal van het Beleg van Groningen. Op deze eeuwenoude verhalenkaart kunt u zelf details ontdekken, dwalen, verhalen lezen en luisteren.

Aanmelden kan via dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 1 oktober 2022 : 13:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Groninger Archieven
Cascadeplein 4
9726 AD GRONINGEN
050 5992000
www.groningerarchieven.nl
info@groningerachieven.nl

gratis