Dasein und ich + Zeefdrukken in coronatijd

9 mei t/m 20 juni, Kunstlievend Genootschap Pictura in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Guus Slauerhoff en Peter O. Gerrits exposeren in Kunstlievend Genootschap Pictura te Groningen. ‘Dasein und ich’ Guus Slauerhoff (Sneek, 1945) had zijn eerste solo-expositie in 1969 in galerie der A in Groningen. Na ruim 50 jaar als beeldend kunstenaar komt hij terug naar Groningen met een grote...

Lees meer

Guus Slauerhoff en Peter O. Gerrits exposeren in Kunstlievend Genootschap Pictura te Groningen.

‘Dasein und ich’

Guus Slauerhoff (Sneek, 1945) had zijn eerste solo-expositie in 1969 in galerie der A in Groningen. Na ruim 50 jaar als beeldend kunstenaar komt hij terug naar Groningen met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in Pictura.

‘Dasein und Ich’ - het bestaan en ik- vormt de rode draad door het hele werk van Guus Slauerhoff. Hij is met name geïnteresseerd in het lot van de mens, de existentiële problematiek. De thema’s daarin zijn: vergankelijkheid, melancholie, pijn, verlangen, strijd, dood, eenzaamheid en erotiek. Zijn worsteling met het leven en de schoonheid van het schurende bestaan.

In terugblik ziet hij de bron als beeldend kunstenaar gelegen in zijn jeugd. Een ingrijpend verlies dat heeft plaatsgevonden is daar medebepalend in geweest. Gaandeweg heeft zijn biografisch leren hem meer en meer inzicht gegeven in zijn levensloop om er vervolgens ook beter richting aan te geven. ‘Je moet het leven achterwaarts begrijpen om het voorwaarts te kunnen leven’. (Citaat filosoof Kierkegaard).

Al existerend, al wat hij doet en maakt, is zijn essentie neerzetten. Zijn hele oeuvre ziet hij als een neerslag van zijn biografisch proces. Via zijn beelden wordt er meer en meer zichtbaar wat hem bezielt. Beeldende kunst dient uit te nodigen tot nadenken, beleven en ervaren. Zijn werken hebben dan ook geen titel. Het is een prikkeling tot zelfreflectie. Zijn kunst richt zich op het menselijk bestaan, de existentie.

Finissage

Vanwege de maatregelen rond covid-19 is er nu vooreerst een finissage gepland op zondagmiddag 20 juni om 15.00 uur. Guus Slauerhoff wordt geïnterviewd door Erik Beenker, journalist, schrijver en beeldend kunstenaar.

Rondleiding

Zondag 6 juni om 14.00 uur wordt er door de kunstenaar een rondleiding gegeven. Opgave verplicht via: info@pictura-groningen.nl.


Peter O. Gerrits, zeefdrukken in coronatijd

Peter O. Gerrits heeft zich sinds 1995 gespecialiseerd in de zeefdruktechniek (silk screen printing). Hij is wekelijks actief als ‘vrijwerker’ in het Grafisch Centrum Groningen. Het Grafisch Centrum Groningen is dé werkplaats voor toepassing van een breed scala grafische technieken zoals daar zijn: lithografie, houtdruk, typografie, ets- en zeefdruktechniek. In het Grafisch Centrum wordt gewerkt met instrumenten van vroegere leden van ‘De Ploeg.’

Modern design heeft Gerrits grote interesse, waarbij hij steeds zoekt naar uitdagingen in vorm en nieuwe (digitale) technieken. Hij ontwerpt en zeefdrukt voornamelijk constructivistisch en geometrisch abstract, staat daarbij zogezegd op de schouders van kunstenaars zoals Malevich, Mondriaan, Battermann en Siep van den Berg. Zijn werk noemt hijzelf ook wel ‘thematisch abstract’ en het is voor hem een continu experiment van zoeken naar de schoonheid en harmonie van abstracte (geometrische) vormen. Met name het handmatige aspect van het zeefdrukproces en het bereiken van hoge precisie in combinatie met primaire, esthetische vormen zijn daar onderdeel van. Een deel van zijn werk is te bezichtigen bij de Stichting Nobilis, Centrum voor prentkunst in Fochteloo.

De huidige expositie toont werken die Gerrits de afgelopen Coronaperiode in ‘isolement’ in het Grafisch Centrum in Groningen heeft vervaardigd. Zwarte lijsten omranden symbolisch deze bizarre periode.

Lees minder

Links

Data en tijden

zondag 9 mei 2021 t/m zondag 20 juni 2021

zondag : 13:00-17:00
woensdag : 13:00-17:00
donderdag : 13:00-17:00
vrijdag : 13:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00
zo 9 mei 2021 : 13:00 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 3.00
Kinderen : Gratis (t/m 18 jaar)

Toelichting: vrienden/donateurs hebben gratis toegang..

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Kunstlievend Genootschap Pictura
St. Walburgstraat 1
9712 HX GRONINGEN
050 3122953
www.picturagroningen.nl
picturagroningen@hetnet.nl

€ 3,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader