De 23e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

10 oktober t/m 19 december, Museum Møhlmann in APPINGEDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In de 23 jaar dat de jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT) door Museum Møhlmann wordt georganiseerd, is er nooit eerder zoiets grootschaligs voorgevallen als de Coronapandemie. De 23e ORT is de tweede ORT op rij die valt in de nu ruim anderhalf jaar durende periode van wereldwij...

Lees meer

In de 23 jaar dat de jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT) door Museum Møhlmann wordt georganiseerd, is er nooit eerder zoiets grootschaligs voorgevallen als de Coronapandemie. De 23e ORT is de tweede ORT op rij die valt in de nu ruim anderhalf jaar durende periode van wereldwijde beperkingen. Die zijn soms licht, soms zwaar, soms onnavolgbaar. Dat laatste is niet helemaal vreemd; het is voor ons allemaal immers ‘de eerste keer’. Wat in het Nederlandse beleid echter wel opvalt is dat de Kunst & Cultuur het minst van belang wordt geacht. In de ogen van de regering is het ‘niet essentieel’ en daarom gaan sekswerkers en sport, terrassen en koopgoten, kortom alle fysieke bevredigingen bij alle versoepelingen voor.

Voor de musea en de podia waren dat harde tijden, want de deuren moesten dicht. In de woorden van organisator Rob Møhlmann: “een gesloten museum is een mausoleum”. In het ruime voorwoord van de begeleidende publicatie Realisten 2021, beschrijft hij meeslepend het effect van de pandemie op de kunsten, gezien vanuit het museum. Daar was hij al in het vorige deel (Realisten 2020) mee begonnen en zo is bij elkaar een onbedoeld - maar ook ongekend - tijddocument ontstaan. Daarin schuren ernst en humor voortdurend langs elkaar heen en wordt meerdere keren de betekenis van kunst aan verschillendede omstandigheden getoetst.

Aan deze 23e ORT doen 120 gerenommeerde kunstenaars mee uit het hele land. Het museum prijsde zich gelukkig dat dit allemaal plaatsvond in de huidige luwte van versoepelingen, want voor lange tijd was het maken van afspraken met kunstenaars domweg niet mogelijk. Voor het ‘kunst maken’ heeft dat niet veel uitgemaakt, voor het ‘kunst tonen’ des te meer; dat was lang onmogelijk. En als kunst niet gezien wordt, ís het er niet. Zeker musea zijn voor de beeldende kunstenaars uitgelezen podia, waar veel mensen met allerlei kunstuitingen in aanraking komen. En bij de ORT is dat ook nog eens vaak te koop. Maar daar gaat het niet om. Het gaat er in eerste instantie om, om het tonen van de grote diversiteit die er bestaat op het gebied van ‘de kunst die wat voorstelt’. Met 120 kunstenaars heb je ook 120 werelden. En als ze dan bij elkaar met zo’n 500 werken komen, dan is er heel wat te zien.

En gelukkig: kunst houdt niet van afstand; je mag er met je neus bovenop. U bent van harte welkom.

Lees minder

Data en tijden

zondag 10 oktober 2021 t/m zondag 19 december 2021

zondag : 13:00-17:00
vrijdag : 13:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : € 8.00
Kinderen : Gratis (t/m 9 jaar)
Kinderen : € 4.00 (10 t/m 14 jaar )

Toelichting: De Museumjaarkaart is bij dit particuliere museum helaas niet geldig (het museum ontvangt geen subsidie)..

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Museum Møhlmann
Westersingel 102-104
9901 GK APPINGEDAM
0596 682856
www.robmohlmann.nl
info@museummohlmann.nl

Gerelateerde evenementen

Loader