De Damwand

5 juni t/m 1 augustus, Museum Møhlmann in APPINGEDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De Damwand; een cartografische collectie van ca. 90 kaarten over 5 eeuwen (Appinge)Dam op de kaart! Eeuwenlang was het bestuurlijk gebied van Appingedam veel groter dan de stad zelf. Geen wonder, want Appingedam en Groningen waren sinds de Middeleeuwen belangwekkende plaatsen en de enige twee, in d...

Lees meer

De Damwand; een cartografische collectie van ca. 90 kaarten over 5 eeuwen (Appinge)Dam op de kaart!

Eeuwenlang was het bestuurlijk gebied van Appingedam veel groter dan de stad zelf. Geen wonder, want Appingedam en Groningen waren sinds de Middeleeuwen belangwekkende plaatsen en de enige twee, in de provincie Groningen, met historische stadsrechten. Aanvankelijk waren beide steden best aan elkaar gewaagd, maar het centrale Groningen was al groter en werd snel belangrijker. Nu scheelde het ook echt niet veel of Appingedam was in 1536 letterlijk van de kaart geveegd. Georg Schenck van Toutenburg, een Duits edelman, had de stad veroverd in opdracht van Karel V en gaf order om de hele stad sofort met de grond gelijk te maken. Gelukkig bleef dat toen beperkt tot de vestingwallen.

De Damwand
Appingedam bleef dus op de kaart, maar verdween per 1 januari 2021 wel als gemeente. Het ging, samen met Loppersum en Delfzijl, op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Het lijkt het einde van een langzaamaan neergaande lijn in macht en positie, die eigenlijk sinds de 16e eeuw dalende was, al waren er zeker tussentijdse oplevingen. Tegenwoordig bungelt het echter qua en inwonersaantal onderaan de lijst van Nederlandse plaatsen. Ondertussen was het kunstenaar Rob Møhlmann (zelf Damster-van-het-jaar-2014) opgevallen dat Appingedam, ondanks haar huidige bescheiden omvang op menig oude kaart was terug te vinden. Vaak - in kort Gronings - genoteerd als ‘Dam’. Sinds een jaar of drie is hij toen oude(re) kaarten waarop Appingedam voorkomt, gaan verzamelen. Die aardigheid liep serieus uit de hand en leidde tot een cartografische collectie van ca. 80 topografische kaarten, van circa 1550 tot 1950. Nu het allemaal aan de wanden hangt, spreekt Møhlmann knipogend van zijn “Damwand’.

Het belang van Dam op kleine en grote schaal
Leidmotief bij het verzamelbeleid was dus “staat (Appinge)dam op de kaart?” Voor 1 januari 2021 had hij in zijn Damster museum aan het Damsterdiep de ‘Damwand-collectie’ als expositie gepland. Als een hart onder de riem voor alle ‘Damsters’, die weliswaar hun gemeente verloren, maar hun stad behielden. Møhlmann wilde laten zien dat hun stad er toe deed en toe doet, en door de eeuwen heen op de landkaarten is terug te vinden.

Museumjaarkaart niet geldig.

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 5 juni 2021 t/m zondag 1 augustus 2021

zondag : 13:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : € 8.00
Kinderen : Gratis (t/m 9 jaar)
Kinderen : € 4.00 (10 t/m 14 jaar )

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Museum Møhlmann
Westersingel 102-104
9901 GK APPINGEDAM
0596 682856
www.robmohlmann.nl
info@museummohlmann.nl

€ 8,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader