De Friese Waterlinie

6 oktober, Tresoar in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezing van Meindert Schroor over de Friese Waterlinie in het kader van 350 jaar herdenking Rampjaar 1672. De Friese Waterlinie is een verdedigingslinie die van Kuinre (aan de voormalige Zuiderzee), door beekdalen van de rivieren Linde en de Tjonger (Zuidoost-Friesland), richting Frieschepalen loopt...

Lees meer

Lezing van Meindert Schroor over de Friese Waterlinie in het kader van 350 jaar herdenking Rampjaar 1672.

De Friese Waterlinie is een verdedigingslinie die van Kuinre (aan de voormalige Zuiderzee), door beekdalen van de rivieren Linde en de Tjonger (Zuidoost-Friesland), richting Frieschepalen loopt. De linie, ooit opgericht om de Spanjaarden tegen te houden, beschermde Friesland in het Rampjaar 1672/73 tegen de Münsterse bisschop Bernhard von Galen en zijn Franse hulptroepen toen het gebied onder water werd gezet. De linie is eind vorige eeuw deels hersteld door een aantal voormalige schansen weer zichtbaar te maken in het landschap. Langs de linie zijn wandel-, fiets- en autoroutes uitgezet.

Meindert Schroor (Harlingen, 1955), studeerde sociale geografie aan de RU Groningen (1972-1979). Hij is tegenwoordig zelfstandig sociaalgeografisch en historisch onderzoeker in Leeuwarden en tegelijk portefeuillehouder van de cultuurhistorie van de Waddenacademie. Schroor publiceerde sinds 1976 veel populair-wetenschappelijke boeken en artikelen, vooral over het landschap, de waterstaat, de cartografie, de economie, de demografie en over de geschiedenis van steden in Fryslân en Groningen. Verscheidene publicaties van Schroor hebben een prijs gewonnen.

Samen met zijn vrouw Klazien Schroor-Dijkstra heeft Schroor in Leeuwarden een eigen geografisch- en historisch onderzoeksbureau, Varenius.

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis. In 2022 staat het thema Wat een ramp! centraal.

De lezing is gratis bij te wonen. Wel vragen we je een kaartje te reserveren in verband met de zaalcapaciteit.

Wel graag opgave vooraf via website/Eventbrite.

Lees minder

Links

Data en tijden

do 6 oktober 2022 : 20:00 - 21:30

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Tresoar
Boterhoek 1
8911 DH LEEUWARDEN
058 7890789
www.tresoar.nl
info@tresoar.nl