De Ganzenmarkt

3 november t/m 30 november, Stedelijk Museum Coevorden in COEVORDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Van 1 t/m 30 november is er een mini-expositie over de Ganzenmarkt in het Stedelijk Museum Coevorden te zien. De Ganzenmarkt is al 60 jaar een begrip in Coevorden. Levende ganzen, Miss ganzenhoedster, kleintje Ganzenmarkt; alles komt voorbij. Een feest der herkenning met vele oude foto’s en een stu...

Lees meer

Van 1 t/m 30 november is er een mini-expositie over de Ganzenmarkt in het Stedelijk Museum Coevorden te zien.

De Ganzenmarkt is al 60 jaar een begrip in Coevorden. Levende ganzen, Miss ganzenhoedster, kleintje Ganzenmarkt; alles komt voorbij. Een feest der herkenning met vele oude foto’s en een stukje geschiedenis van de Ganzenmarkt.

Van het verhandelen van vetgemeste ganzen in de 15e eeuw naar een folkloristisch evenement in de huidige tijd. Zeg je Coevorden dan zeg je Ganzenmarkt.

In 1541 verleende Karel V het recht tot het houden van drie jaarmarkten. Deze markten hadden als belangrijkste doel het verbeteren van de economie. De Coevorder Ganzenmarkt werd waarschijnlijk toen al op de tweede maandag in november gehouden. Ganzen waren er genoeg in het waterrijke gebied rond de stad. Ze werden bijeen gedreven en door de boerendochters naar de Ganzenmarkt gedreven.

Doordat Coevorden veranderde in een vestingstad werd de frequentie van de markten hoger en kwam er iedere maandag een weekmarkt.

In het begin van de negentiende eeuw werden er vier Biestemaondagen ingesteld waarbij de vierde maandag in november de Ganzenmarkt werd maar de ganzen bijzaak waren geworden. De boeren uit de omgeving werden hoofdzaak en ’s middags was het al feest. Er werd flink gedronken en de menigte trok zingend en lallend door de straten van Coevorden. Uiteindelijk bestond de Ganzenmarkt in het begin van de twintigste eeuw enkel nog als inkoop- en feestdag.

In 1962 werd de Ganzenmarkt nieuw leven ingeblazen. Ditmaal als folkloristisch feest. Een heuse Miss Ganzenhoedsterverkiezing werd gehouden en deze traditie duurt tot de dag van vandaag voort.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 5 november 2022 : 9:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : € 6.00
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar)
Kinderen : € 5.00 (13 t/m 18 jaar )
65 plus : € 5.00
CJP : € 5.00

Toelichting: Vrienden van het museum en museumjaarkaarthouders gratis..

Waar is het?

Stedelijk Museum Coevorden
Haven 4
7741 JV COEVORDEN
088 0128315
www.museumcoevorden.nl
info@museumcoevorden.nl

€ 6,00