De hedendaagse bezoeker van kamp Westerbork

13 december, Herinneringscentrum Kamp Westerbork in HOOGHALEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Sinds de opening van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 1983 hebben bijna 4 miljoen mensen kamp Westerbork bezocht. Wie waren en zijn deze bezoekers? Wat zijn de redenen waarom ze het Herinneringscentrum bezoeken? En hoe kijken deze mannen, vrouwen en kinderen eigenlijk naar het kamp? Deze ...

Lees meer

Sinds de opening van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 1983 hebben bijna 4 miljoen mensen kamp Westerbork bezocht. Wie waren en zijn deze bezoekers? Wat zijn de redenen waarom ze het Herinneringscentrum bezoeken? En hoe kijken deze mannen, vrouwen en kinderen eigenlijk naar het kamp?

Deze en meer vragen stonden centraal in een wetenschappelijk publieksonderzoek dat door het Herinneringscentrum in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in 2021/2022 werd uitgevoerd. Binnen het onderzoek werden gedurende twaalf dagen mensen op het kampterrein gemonitord, onder ruim 800 bezoekers enquêtes afgenomen, achttien personen - deels met een sterke emotionele band met kamp Westerbork - uitgebreid geïnterviewd en vergelijkend literatuur- en archiefonderzoek uitgevoerd.

Van november 2022 tot september 2023 presenteert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maandelijks een Online College in het kader van De Herinnering aan kamp Westerbork. De Online Collegereeks geeft academische achtergrond bij verschillende onderdelen van de tentoonstelling en het thema.

Als onderdeel van deze verdiepende reeks online colleges, die zowel geschikt is voor professionals als algemeen geïnteresseerden, worden de voorlopige resultaten van dit uitgebreide onderzoek voor de eerste keer met het publiek gedeeld. Het Online College begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk via Zoom. Via deze link krijg je toegang tot het college van Bas Kortholt.

Het wetenschappelijke publieksonderzoek werd uitgevoerd door Bas Kortholt. Historicus Kortholt is sinds 2006 werkzaam bij het Herinneringscentrum en samensteller van de tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork. Hij is tevens lid van de Nederlandse delegatie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

Lees minder

Links

Data en tijden

di 13 december 2022 : vanaf 20:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG HOOGHALEN
0593 592600
www.kampwesterbork.nl
info@kampwesterbork.nl

gratis