De moeder van de Ruiten Aa - Zoektocht naar een verdwenen rivier

27 november, Bibliotheek in STADSKANAAL

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezing over een grensoverschrijdend archeologisch onderzoek naar de ‘verdwenen Eems’, een fossiele rivier die ooit door Westerwolde stroomde. Activiteit: Lezing: 'De moeder van de Ruiten Aa. Zoektocht naar een verdwenen rivier' door Henny Groenendijk, archeoloog Datum: Zondag 27 november 2022 ...

Lees meer

Lezing over een grensoverschrijdend archeologisch onderzoek naar de ‘verdwenen Eems’, een fossiele rivier die ooit door Westerwolde stroomde.

Activiteit: Lezing: 'De moeder van de Ruiten Aa. Zoektocht naar een verdwenen rivier' door Henny Groenendijk, archeoloog
Datum: Zondag 27 november 2022
Tijd: Aanvang 14.30 uur; zaal open vanaf 14.00 uur
Plaats: Bibliotheek Stadskanaal, Continentenlaan 2,9501 DG te Stadskanaal
Entree: € 6,00; donateurs € 4,00

Lezing over de oorsprong van de Ruiten Aa

Op zondagmiddag 27 november heeft het Streekhistorisch Centrum Prof. dr. Henny Groenendijk uitgenodigd voor het geven van een lezing. Hij zal komen vertellen over zijn onderzoek naar een verdwenen zijtak van de Eems die ooit ook in Westerwolde stroomde.

Deze ‘verdwenen Eems’ is wat men in de archeologie een fossiele rivier noemt. Die rivier strekte zich uit van Landegge aan de Eems (D) tot Sellingen, een traject van hemelsbreed 12 km. Ooit waren de
oevers van ‘de verdwenen Eems’ bewoond. De rivier zorgde voor stromend water voor mens en dier en op de hoge oever was plaats voor boerderijen en akkers. De rivier verbond de bewoners van Westerwolde met die van het Emsland, ze stonden regelrecht met elkaar in contact. Dit contact raakte echter kort voor het begin van de jaartelling verbroken. Omstreeks het begin van de jaartelling raakt het dal opgenomen in het Boertangerveen en verdwijnt de rivier uit het zicht. Een nieuw grensoverschrijdend archeologisch onderzoek wil meer bekendheid aan deze geschiedenis geven.

Henny Groenendijk is Emeritus hoogleraar 'Archeologie en maatschappij' aan de Rijksuniversiteit Groningen en projectleider van dit onderzoek. De initiatiefnemers van het project De Verdwenen Eems willen de bewoners van de grensstreek tussen Westerwolde en de Eemsoever kennis laten maken met dit nagenoeg onbekende fenomeen in hun eigen regio.

De lezing begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 6,00. Donateurs betalen € 4,00 op vertoon van de pas. Reserveren kan via de website www.streekhistorischcentrum.nl, per mail info@streekhistorischcentrum, of tijdens kantooruren telefonisch via 0599-612649. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 27 november 2022 : 14:30 - 16:30

Prijzen

Volwassenen : € 6.00
Kinderen : Gratis (t/m 17 jaar)
CJP : € 4.00

Waar is het?

Bibliotheek
Continentenlaan 2
9501 DG STADSKANAAL
0599 614874
www.mijneigenbibliotheek.nl/stadskanaal
stadskanaal@mijneigenbibliotheek.nl