De Ploeg en de ‘Alida’

5 juni t/m 1 augustus, Noordelijk Scheepvaartmuseum in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum opent met een expositie met de mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van De Ploeg uit de eigen collectie. Met werken uit de periode van ca 1920-1980 krijgt de bezoeker een goed beeld van de expressionistische schilderijen van Groningse schepen, have...

Lees meer

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum opent met een expositie met de mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van De Ploeg uit de eigen collectie.

Met werken uit de periode van ca 1920-1980 krijgt de bezoeker een goed beeld van de expressionistische schilderijen van Groningse schepen, havens en scheepswerven. Tijdens de tentoonstelling kunnen museumbezoekers op de historische binnenplaats van het museum op woensdag- en zaterdagmiddag een exclusief kijkje nemen in de tjalk ‘Alida’ van Ploegschilder George Martens. Dit scheepje is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Het is aan te raden om van tevoren online een ticket te reserveren, een kaartje kopen aan de balie kan alleen als er nog plek is. Boek een ticket op noordelijkscheepvaartmuseum.nl hier staan ook de openingstijden van de ‘Alida’.

De Ploeg en de ‘Alida’
De Groninger vereniging De Ploeg werd meer dan 100 jaar geleden opgericht door een groep jonge gretige kunstenaars die de Groningse kunstwereld wilden opschudden. Initiatiefnemers Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink hoopten op het gebied van moderne kunst terrein te kunnen ontginnen. George Martens was getrouwd met het vrouwelijke Ploeglid, Alida Pott. Het tjalkje op de binnenplaats van het museum is vernoemd naar deze jong overleden lerares en kunstenares. Leden van De Ploeg voeren tot 1979 regelmatig mee aan boord van de ‘Alida’ naar Friesland, het wad en het Paterswoldsemeer om daar en plein air te schilderen.

Noordelijk Scheepvaartmuseum en De Ploeg
Groot kenner van de geschiedenis van de Groningse binnenvaart en kustvaart Rob Martens was meer dan 75 jaar betrokken bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Liefde en een scherp oog voor kunst kreeg hij van huis uit mee, als zoon van Ploegschilders George Martens en Alida Pott. Van jongs af aan verzamelde hij zelf objecten en foto’s. Via Rob Martens verwierf het Noordelijk Scheepvaartmuseum het tjalkje ‘Alida’ (1903) en het schilderij van hetzelfde scheepje op het wad met de Nederlandse vlag aan stok en de schipper aan dek van George Martens uit 1932.

Lees minder

Links

Data en tijden

zaterdag 5 juni 2021 t/m zondag 1 augustus 2021

zondag : 13:00-17:00
dinsdag : 10:00-17:00
woensdag : 10:00-17:00
donderdag : 10:00-17:00
vrijdag : 10:00-17:00
zaterdag : 10:00-17:00

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 8.00
Kinderen : Gratis (t/m 6 jaar)
Kinderen : € 4.50 (7 t/m 18 jaar )
65 plus : € 4.50

Voorverkoop: Bestel uw tickets online: https://noordelijkscheepvaartmuseum.nl/nl/.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24
9711 HZ GRONINGEN
050 3122202
www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl
info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl

€ 8,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader