De weg naar vrijheid in Oekraïne

10 september t/m 27 november, Akerk in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot aan nu. Noorderlicht en Stichting Oude Groninger Kerken presenteren een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot aan nu. Er wordt een land verbeeld dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten R...

Lees meer

Een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot aan nu.

Noorderlicht en Stichting Oude Groninger Kerken presenteren een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot aan nu. Er wordt een land verbeeld dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er beiden hun belangen doen gelden. Het werk is gemaakt door fotokunstenaars en fotojournalisten die hun eigen land als werkgebied hebben.

Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Huidige oorlog
We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Met name de Kharkiv school in de fotografie was vanaf de jaren ’70 leidend. Het werk kenmerkte zich door een experimenteel realisme, waarin het lichaam als politiek object een veel terugkerend motief was.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook tevens werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de tweede editie van ‘The Information Front’, een meer documentaire publicatiereeks met werk van lokale fotografen over de oorlog en het pad ernaartoe.

Selectie fotografen
De selectie van fotografen is gaande en wordt begin juli afgerond. Oekraïense fotografie is nog nauwelijks bekend buiten het eigen land. Dit is op internationaal vlak de eerste aanzet tot een anthologie van Oekraïense fotografie, in een coproductie van Noorderlicht, Stichting Oude Groninger Kerken, Kateryna Rodchenko (Oekraïne) en Donald Weber (Canada), ook teamleden van de organisatie achter ‘The Information Front’. De selectie van fotografen wordt binnenkort bekendgemaakt.

Lees minder

Data en tijden

zaterdag 10 september 2022 t/m zondag 27 november 2022

zondag :
maandag :
dinsdag :
woensdag :
donderdag :
vrijdag :
zaterdag :

Waar is het?

Akerk
Akerkhof 2
9711 JB GRONINGEN
050 3123569
www.akerk.nl
info@groningerkerken.nl