De werking van de stoommachine

6 juni t/m 26 september, Stoommuseum in STEGGERDA

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Steggerda kreeg de oude stoommachine geschonken toen de fabriek haar deuren in 1979 sloot. De machine met ketel werd aan de voorkant geplaatst toen H.Dijkstra een veilinghuis begon in dit pand. Voor het publiek bleef de machine nog jarenlang zichtbaar. Het pand zou plaatmaken voor woningbouw, nada...

Lees meer

Steggerda kreeg de oude stoommachine geschonken toen de fabriek haar deuren in 1979 sloot. De machine met ketel werd aan de voorkant geplaatst toen H.Dijkstra een veilinghuis begon in dit pand. Voor het publiek bleef de machine nog jarenlang zichtbaar.

Het pand zou plaatmaken voor woningbouw, nadat het veilinghuis gesloten was. Vanuit Dorpsbelang is een "Stoomcommissie" in het leven geroepen. In 2011 stond er een kleine replica van de fabriek aan de zijkant van het terrein. De stoommachine met ketel stond fier middenin het gebouw. Vrijwilligers uit het dorp hebben het gebouw met schoorsteen, onder leiding van de plaatselijke aannemer gerealiseerd en een andere groep heeft de machine een grondige opknapbeurt gegeven. Al heel snel kwamen er dorpsbewonders die nog spulletjes hadden uit de tijd dat de fabriek nog het middelpunt van het dorp was.

Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds voorwerpen, gerelateerd aan de zuivelindustrie van Steggerda gebracht. De machine loopt op stroom en dit wordt door "de machinist" ook gedemonstreerd. Dit seizoen hebben we als extra de kaaspers, een selectie van de bouwtekeningen vanaf 1913 zijn ingelijst en opgehangen en een vitrinekastje met glaswerk uit het laboratorium.

Lees minder

Data en tijden

zo 26 september 2021 : 13:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Stoommuseum
Vaartweg 6
8395 PS STEGGERDA

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader