Design for living, living for design: 40 jaar Groningse sjoel van Piet Cohen

25 juli t/m 1 oktober, Synagoge in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Expositie over industrial designer Piet Cohen die 40 jaar geleden het nieuwe interieur van de synagoge in Groningen ontwierp. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de synagoge in Groningen opnieuw in gebruik werd genomen. Dat gebeurde in een splinternieuw interieur, ontworpen door industrial des...

Lees meer

Expositie over industrial designer Piet Cohen die 40 jaar geleden het nieuwe interieur van de synagoge in Groningen ontwierp.

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de synagoge in Groningen opnieuw in gebruik werd genomen. Dat gebeurde in een splinternieuw interieur, ontworpen door industrial designer Piet Cohen (Arnhem, 1935). Dit veertigjarig jubileum is aanleiding om deze zomer in Synagoge Groningen een expositie over deze veelzijdige en nog steeds zeer actieve Joodse ontwerper te organiseren. Over zijn leven, zijn Groningse sjoelontwerp en zijn vele ontwerpen die variëren van badkameraccessoires tot judaïca.

In 1981 werd de synagoge heropend na een grondige restauratie. Die was nodig na decennia van gebruik door een wasserij en vervolgens jarenlange leegstand. Onderdeel van de restauratie was de installatie van een compleet nieuw interieur.
De Amsterdamse industrieel ontwerper Piet Cohen kreeg de opdracht om het te ontwerpen. Het zou de eerste worden van zijn in totaal zes uitgevoerde sjoelontwerpen: na Groningen volgden Amstelveen, Obrechtplein, Maimonides, Bne Akiwa en Rosj Pina.

Intimiteit
Beeldbepalend voor Cohens Groningse sjoel is de stalen lichtconstructie erboven. Ze is in feite een transparante koepel en moet volgens de 120 zitplaatsen een zekere intimiteit geven, in het grote gebouw waar vóór de holocaust 600 bezoekers konden zitten.
Op de expositie Design for living, living for design wordt getoond hoe zijn interieurontwerp voor de Groningse synagoge tot stand kwam. Ook wordt ruime aandacht besteed aan zijn Joodse en niet-Joodse ontwerpen. Want Piet Cohen ontwierp fascinerende objecten met heel uiteenlopende functies: van alledaags tot meer verheven. En met heel verschillende materialen, van kunststof tot zilver.

Blikvanger
Op de expositie zijn daarom naast diverse gebruiksvoorwerpen, zoals badkameraccessoires en koffiekopjes, ook zilveren voorwerpen uit de Joodse traditie te zien. Ook wordt ruime aandacht besteed aan Cohens Joodse monumenten, zoals het Anne Frank Memorial in Israël en zijn recente holocaustmonument in Amstelveen.
Een blikvanger is in Synagoge Groningen een complete door Piet Cohen ontworpen mobiele loofhut (soeka) van bijna 2,5 meter hoog. Dit exemplaar doet nog steeds jaarlijks dienst tijdens het Loofhuttenfeest (Soekot).

Lees minder

Links

Data en tijden

zondag 25 juli 2021 t/m vrijdag 1 oktober 2021

zondag : 13:00-17:00
dinsdag : 13:00-17:00
woensdag : 13:00-17:00

Prijzen

Volwassenen : € 4.00
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar)
Kinderen : € 1.00 (13 t/m 16 jaar )

Toelichting: Stadjerspas / donateur SFS: €1,-.

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Synagoge
Folkingestraat 60
9711 JZ GRONINGEN
06 28192619
www.synagogegroningen.nl
info@synagogegroningen.nl

€ 4,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader