Druk me de hand

3 juli t/m 4 juli, De Doas in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In 2020 verdween de handdruk, een gebaar dat diep verzonken is in onze cultuur als het begin van een ontmoeting. In de huidige tijden zijn nieuwe ontmoetingen tussen mensen een schaars goed en ontstaat er letterlijk en figuurlijk afstand. Het doel van dit community-art project is om nieuwe verbindi...

Lees meer

In 2020 verdween de handdruk, een gebaar dat diep verzonken is in onze cultuur als het begin van een ontmoeting. In de huidige tijden zijn nieuwe ontmoetingen tussen mensen een schaars goed en ontstaat er letterlijk en figuurlijk afstand.

Het doel van dit community-art project is om nieuwe verbindingen te leggen tussen mensen waarbij iedereen actief betrokken wordt bij het creëren van een uniek kunstwerk. Centraal in dit project staat de hand, symbool voor verbinding en de ontmoeting.

Een nieuwe ontmoeting
Onder de Friese zon ontmoeten we elkaar, maken we contact, kijken we elkaar in de ogen en drukken we onze hand. Niet letterlijk maar met een bijzondere afdruk. Dit project is meer dan enkel samen een kunstwerk maken, het is een beleving, een nieuwe ontmoeting en daarmee een nieuw begin.

Tafeltje voor twee
De deelnemers aan dit project worden uitgenodigd in de binnentuin van de DOAS in Leeuwarden waar een aantal ronde tafels staan opgesteld met elk twee stoelen¹. Iedereen krijgt een stuk speciaal geprepareerd papier waarmee je een cyanotype afdruk kunt maken. Dit is de oudste vorm van fotografie ter wereld. Doormiddel van zonlicht en water kun je prachtige cyaanblauwe afdrukken maken.

Door vervolgens je hand 15 minuten stil op het vel papier te leggen zorgt het zonlicht ervoor dat er een perfecte afdruk wordt gemaakt. Iedereen komt tegenover een onbekend persoon te zitten en de klok start. Het lijkt op speeddaten maar dat is het niet, het is een compleet nieuwe ervaring. Terwijl de zon haar werk doet worden er contacten gelegd, verhalen gedeeld en werkt iedereen samen aan een bijzonder kunstwerk dat symbool staat voor een nieuw begin.

¹Alles is uiteraard zo opgezet dat alle RIVM-richtlijnen worden gehandhaafd.

Wie: Gratis en voor iedereen! Geef je wel even op via www.hetbeeldlokaal.nl
Wat: Een community-art project.
Waar: De DOAS (oude ambachtsschool Leeuwarden)
Waarom: Omdat het (juist nu) waardevol is om nieuwe mensen te ontmoeten. Bovendien is het leuk om samen te werken aan de creatie van een kunstwerk.
Wanneer: Zaterdag 3 of Zondag 4 juli 2021. Je krijgt na je aanmelding een dag en tijd per email door wanneer je kunt komen. De activiteit zelf duurt een uur.

Het kunstwerk
Het eindresultaat zal een groot kunstwerk worden waarin de diversiteit en de overeenkomsten van de gemeenschap zichtbaar worden gemaakt. Het kunstwerk zal worden tentoongesteld in de expositieruimte van de DOAS tijdens een editie van de kijkDOAS (open dag van de DOAS). Daarnaast wordt er onderzocht of het mogelijk is om deze een permanente plek binnen de DOAS te geven. Bovendien worden alle originele handafdrukken gedigitaliseerd en vormen zo een online catalogus. Deze zullen permanent te bezichtigen zijn via deze website.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 3 juli 2021 : 14:00 - 16:00
zo 4 juli 2021 : 14:00 - 16:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

De Doas
Cornelis Trooststraat 48
8932 BR LEEUWARDEN

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader