Dutch Junior Ballet Competition

22 oktober t/m 23 oktober, Posthuis Theater in HEERENVEEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Jonge ballet- en danstalenten. Reinbert Martijn is voornemens 22 en 23 oktober 2022 de 3e Dutch Junior Ballet Competition en het Toer van Schaijk gala te organiseren. Dit zal plaatsvinden in het Posthuistheater te Heerenveen. Waarom wil Reinbert Martijn de Dutch Junior Ballet Competition organis...

Lees meer

Jonge ballet- en danstalenten.

Reinbert Martijn is voornemens 22 en 23 oktober 2022 de 3e Dutch Junior Ballet Competition en het Toer van Schaijk gala te organiseren. Dit zal plaatsvinden in het Posthuistheater te Heerenveen.


Waarom wil Reinbert Martijn de Dutch Junior Ballet Competition organiseren ?
In Nederland bestaan er veel danscompetities. Deze wedstrijden zijn vooral bestemd voor groepen dansers uit de Hip-hop scene. Voor de jonge (10 tot 26 jaar) klassiek en modern dans geschoolde jongeren, die niet tot deze scene behoren, ontbreekt deze vorm van competitie.

Reinbert Martijn wil voor al deze jongeren een podium creëren waar zij elkaar in competitieverband kunnen ontmoeten, inspireren en motiveren om beter te worden.

Voor bovenstaande doelgroep bestaat dit nauwelijks terwijl zij zeker ook een podium verdienen. Het idee van een dergelijke competitie werd door insiders ontvangen met: “Oh eindelijk, het werd hoog tijd”.

De 2e Corona-proef Dutch Junior Ballet Competition is inmiddels een feit. We kregen inderdaad de feedback van de deelnemers, dat zij het erg fijn vinden om op deze manier met gelijkgestemden in contact te komen, elkaar te stimuleren, elkaars klankbord te zijn, te creëren, te helpen en te bewonderen. Ook ontvingen zij waardevolle adviezen van de deskundige jury. De jury bestond dit jaar uit Toer van Schaijk, Maria O’Riordon en Mira van Sloten, coryfeeën in de wereld van klassieke en moderne dans. Ook Sara van der Elst, de winnares van vorig jaar was deelgenoot van de deskundige jury.

De 2e Corona-proef Dutch Junior Ballet Competition heeft plaatsgevonden op 24 oktober 2020.

Er waren uiteindelijk 20 deelnemers met 24 acts. Meer deelnemers waren niet toegestaan. Iedereen was weer enthousiast en geven zich op voor deelname aan de 3e editie. Met als winnaars:

1e prijs klassiek bestaand: Rens Ursem (Balletschool Attitude Alkmaar/Bergen)
2e prijs klassiek bestaand: Eva Bogtstra & Mika Milhous (Balletschool Attitude Alkmaar/Bergen)
1e prijs modern eigen: Charlotte Hoekstra en & Claire Hoekstra (Dance Center NL Heerenveen)
2e prijs modern eigen: Mickie Xie (Jeugd Dans Opleiding Friesland)
1e prijs klassiek eigen: Famke Anne van der Mark (Dance Center NL Heerenveen)

Ook de deelname van de Jeugd Dans Opleiding Friesland die in een speciaal voor het Toer van Schaijk Gala gecreëerde choreografie van Reinbert Martijn danste en Balletschool “Attitude” uit Alkmaar danste een speciaal voor die avond gemaakt stuk op het Gala.

De Jury (2022)
De deelnemers worden beoordeeld door een jury welke zal in 2022 bestaan uit:
Toer van Schaijk, Vermaard choreograaf van het Nationaal Ballet (voorzitter)
Maria O’Riordan , Irish ballet
Maria van Slooten, Solist van Het Nationale Ballet en Scapino Ballet
Sara van der Elst Winnares Dutch Junior Ballet Competition 2020
Rens Ursem Winnaar Dutch Junior Ballet Competition 2021 (ovb)

De winnaar van 2021 Rens Ursem kan ook dit jaar meedoen aan de competitie, als hij dit besluit kan deelname in de jury niet van toepassing zijn.

Toer van Schaijk heeft toestemming gegeven om zijn naam te verbinden aan deze competitie. Hij zal dan ook de Toer van Schaijk Award uitreiken op zondagavond tijdens de Galavoorstelling. De keuze van juryleden is bepaald door de sporen welke zij nationaal en internationaal verdiend hebben in de klassieke danswereld.

De jury, met natuurlijk Toer van Schaijk als voorzitter, was enthousiast over de uiteindelijke uitvoering van het idee: “een goed en doordacht Nederlandse concours voor de jonge klassiek en modern geschoolde jonge dansers”. Allen juryleden zullen bij de 3e Dutch Junior Ballet Competition ook weer van de partij zijn.

Ook voor de 3e Dutch Junior Ballet Competition worden deze deskundige, onafhankelijke, internationale juryleden gevraagd om jongeren met opbouwende eerlijke kritiek de juiste adviezen te geven. De jongeren kunnen met dit advies hun eventuele verdere ontwikkelingen in de dans bepalen. We hopen dat “het werkveld” aanwezig kan zijn op de 3e Dutch Junior Ballet Competition. Het werkveld heeft nu een extra mogelijkheid op nieuw talent te spotten en dit is zeker de moeite waard.

Wie kunnen meedoen ?
Iedereen van 10 tot 26 jaar die in Nederland op een amateurschool en of op een MBO/HBO dansvakopleiding zit en nog niet geëngageerd is door een professioneel dansgezelschap. De dansopleidingen en alle balletscholen in Nederland worden aangeschreven om hun leerlingen te motiveren om mee te doen aan dit concours

Dit jaar zal ook een begin gemaakt worden met de inschrijvingen vanuit het buitenland. Zeker Ierland, Duitsland en België zijn de voor als nog aangeschreven landen. (bij eerdere concoursen is duidelijk geworden dat er animo voor is. Er waren zelfs uit Ierland en zuid Korea aanmelding)

Waaraan kunnen de jongeren meedoen?
Alle dansers mogen 1 of meerdere dansen laten zien, van ongeveer 4 minuten die aan één van de volgende voorwaarden of criteria moeten voldoen:
Een solo of duet e.v.t. op spitzen, uit een bestaand Klassiek Ballet
Een solo of duet eigen choreografie maar klassiek geschoold
Een solo of duet eigen choreografie maar Modern-Contemporary geschoold


Gala-middag
De Dutch Junior Ballet Competition zal worden afgesloten met een Gala middag.
Op deze avond worden de winnaars bekend gemaakt en mogen zij stralen in hun winnende act.
Toer zal dan ook de Toer van Schaijk Award uitreiken aan de overall-winnaar.
De organisatoren streven ernaar deze avond extra aantrekkelijk maken door een dansgezelschap uit te nodigen om een optreden te verzorgen. Dit is in onderhandeling met o.a. de Jeugd Dans Opleiding Friesland. Voor deze avond en de gehele competitie zal subsidie worden aangevraagd bij de Gemeente Heerenveen en ook zal het bedrijfsleven en bij particuliere sponsors naar sponsoring gezocht worden.

Locatie Heerenveen
Reinbert Martijn heeft heel bewust voor Heerenveen gekozen. Heerenveen heeft al internationale naam onder de schaats- en turnsport. Daarom is deze plaats geen “onbekende” in het buitenland.
Heerenveen is ook heel goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.
Voor deelnemers die eventueel moeten overnachten biedt Heerenveen ook voldoende goede betaalbare accommodaties.
Reinbert Martijn heeft dit jaar gekozen voor het posthuistheater, temeer om de entourage. Het gehele theater inclusief de vergaderruimtes zullen gebruikt gaan worden die dagen.

Profilering Heerenveen
De klassiek geschoolde dans events staat weinig op de agenda en wordt dan ook niet als populair ervaren. Met dit evenement hoopt Reinbert Martijn toch de jonge dansers te bereiken.
Voor Heerenveen betekent dit dat zij zich naast “sportgemeente” ook meer kan profileren als “cultuurgemeente in de dans”. Bovendien als het concours succesvol mocht blijken, zal dit een wederkerend event worden in Heerenveen. Het concours zal in elk geval getalenteerde jongeren naar het Noorden trekken, die op deze manier kennismaken met Heerenveen en Friesland.

Promotie:
De promotie van het event is inmiddels gestart. Op Instagram en Facebook zijn inmiddels de eerste aankondiging gedaan van de 3de Dutch Junior Ballet Competition.
De website is gemaakt https://djbc.nl.
Hierop worden steeds meer filmpjes van deelnemers en juryleden gepost in de aanloop naar het event.
Deze website is dus belangrijk en prikkelende stimulans om zich vooral in te schrijven.
In mei 2022 zullen er posters en flyers worden gemaakt. De opleidingen en dansscholen in Nederland zullen eerst telefonisch en/of via de mail worden benaderd en ontvangen daarna desgewenst hun promotiepakket om de competitie onder de aandacht te brengen van hun leerlingen.
De Bios Heerenveen is benaderd om tijdens de special events van opera, ballet promotiemateriaal te verspreiden. Hier is mogelijkheid toe geboden.


Indien er geen publiek aanwezig mag/kan zijn willen we de mogelijkheid bieden om toch aanwezig te zijn bij de competitie, door een life-stream aan te bieden. Die ervaring is nu inmiddels door alle lockdown procedures van de afgelopen periode opgedaan.

Naarmate er minder beperkende maatregelen zijn kunnen we het programma natuurlijk aanpassen door minder streng de tijdsblokken te handteren en meer publiek toe te staan.
Geen lockdown en indien er geen maatregelen zijn waar wij ons aan zouden moeten houden

22 oktober 2022 :
Vanaf 9:30 uur Inschrijven
11:00 - 12:00 uur company class op toneel Posthuistheater
12:00 - 14:00 uur pauze en lunch
14:00 - 15:00 uur 1e selectie – 20 dansers (categorie nader te bepalen)
15:00 - 15:30 uur Pauze
15:30 - 16:30 uur 2e selectie – 20 dansers (categorie nader te bepalen)
16:30 - 17:30 uur beraad jury, Prijsuitreiking – optreden van de winnaars van de dag

23 oktober 2022 : Deelname buitenlandse dansers ook toegestaan
Vanaf 9:30 uur Inschrijven
11:00 - 12:00 uur company class op toneel Posthuistheater
12:00 - 14:00 uur pauze en lunch
14:00 - 15:30 uur 3e selectie – 20 dansers (categorie nader te bepalen)
15:30 uur Prijsuitreiking en Toer van Schaijk GALA

Deelname aan concours € 27,50 pp
Entreegeld zaal tijdens concours € 7,50 pp per dag
Entreegeld Gala € 15,-- pp

Lees minder

Links

Data en tijden

za 22 oktober 2022 : 11:00 - 17:30
zo 23 oktober 2022 : vanaf 15:30

Toelichting: Toer van Schaijk GALA aanvang 23 oktober om 15.30 uur

Prijzen

Normaal Voorverkoop
Volwassenen : € 15.00

Voorverkoop: https://www.posthuistheater.nl/agenda/2035/Met_Toer_van_Schaijk_Gala/Dutch_Junior_Ballet_Competition_2022.

Waar is het?

Posthuis Theater
Fok 78
8441 BR HEERENVEEN
0513 619494
www.posthuistheater.nl
info@posthuistheater.nl