Een verhaal met een twist? De gouden kruishanger van de Hoge der A in een bredere context geplaatst

5 oktober, Groninger Archieven in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In 2010 werd bij een opgraving aan de Hoge der A in Groningen een bijzondere vondst gedaan. Uit de bodem kwamen een gouden ring en een gouden kruishanger tevoorschijn. De kruishanger was opgebouwd uit gedraaide gouddraden en zat in de hoepel van de ring. Parallellen van soortgelijke kruishangers w...

Lees meer

In 2010 werd bij een opgraving aan de Hoge der A in Groningen een bijzondere vondst gedaan. Uit de bodem kwamen een gouden ring en een gouden kruishanger tevoorschijn. De kruishanger was opgebouwd uit gedraaide gouddraden en zat in de hoepel van de ring.

Parallellen van soortgelijke kruishangers waren er weinig, maar in de jaren volgend op de opgraving werden sporadisch meer vondsten van dergelijke hangers bekend. De gelijkenis was telkens opvallend. Maar hoe identiek zijn deze kruishangers werkelijk en waar kunnen ze zijn vervaardigd? In welke context zijn de andere kruishangers gevonden en uit welke periode dateren ze?

Rogier Kruisman (beleidsmedewerker archeologie bij de provincie Fryslân) zal in de lezing een aanzet doen tot het beantwoorden van deze vragen om daarmee de gouden kruishanger van de Hoge der A van een bredere context te voorzien.

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 5 oktober 2022 : 20:00 - 22:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Groninger Archieven
Cascadeplein 4
9726 AD GRONINGEN
050 5992000
www.groningerarchieven.nl
info@groningerachieven.nl