Eigendom, Autocratie of Democratie?

4 oktober, Schimmelpenninck Huys in GRONINGEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Door winstbejag en inkomensverschillen staan maatschappelijke, ecologische, sociale waarden onder druk. Een filosofische blik op rechten en plichten van eigendom. “Ongelijkheden in inkomen en vermogen zijn een belangrijke bron van zorgen in hedendaagse samenlevingen. Maar de jacht op financiële waa...

Lees meer

Door winstbejag en inkomensverschillen staan maatschappelijke, ecologische, sociale waarden onder druk. Een filosofische blik op rechten en plichten van eigendom.

“Ongelijkheden in inkomen en vermogen zijn een belangrijke bron van zorgen in hedendaagse samenlevingen. Maar de jacht op financiële waarde in het bedrijfsleven leidt tot zorgen, omdat daarmee veel andere waarden - maatschappelijk en ecologisch - onder druk staan. Hoe daarover te denken? Filosofen kijken van oudsher naar deze problemen door het prisma van “eigendom". Sinds Plato en Aristoteles debatteren ze over de vraag af private eigendom legitiem is. Sinds de moderne tijd wordt eigendom opgevat als iets dat aan de eigenaar een absoluut beschikkingsrecht geeft; als ware hij/zij een soevereine alleenheerser over zijn eigendommen. Filosofen hebben heftig van mening verschild over de rechtvaardiging daarvan (de vraag waarom private eigendom legitiem is), maar dat het een vorm van absolute beschikking geeft is onomstreden. Maar hoe is dat begrip ontstaan? En zijn er alternatieven? Rutger Claassen betoogt dat eigendom moet worden begrepen naar analogie van politieke macht. Daarvoor doet hij een beroep op de theorie van Thomas Hobbes, die liet zien dat politieke macht een representatieve structuur heeft: er is een heerser, die de belangen van zijn onderdanen moet representeren. Ook eigendom, zo betoogt Claassen, kan als een vorm van macht met zo’n representatieve structuur begrepen worden. Dat roept – net als voor politieke macht - de vraag op of die macht autocratisch is, dan wel democratisch gelegitimeerd. Hij betoogt dat we eigendom democratisch zouden moeten opvatten. Dat impliceert dat eigendom niet alleen rechten geeft, maar ook plichten schept naar anderen toe, en dat deze anderen de eigenaar ter verantwoording kunnen roepen."

Lees minder

Links

Data en tijden

di 4 oktober 2022 : 19:30 - 21:45

Prijzen

Volwassenen : € 10.00

Toelichting: incl. kop koffie/thee.

Waar is het?

Schimmelpenninck Huys
Oosterstraat 53
9711 NR GRONINGEN
050 3189502
http://www.schimmelpenninckhuys.nl
info@schimmelpenninckhuys.nl

€ 10,00