Els Amman, een bonte droom

05 februari t/m 28 mei in Veenkoloniaal Museum in VEENDAM

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken

Ingevoerde zoektermen

Gekozen categorie


Kies een extra subcategorie

Locaties

Toon meer gevonden locaties

Gevonden evenementen

  • Geen evenementen gevonden
Toon meer gevonden evenementen

Gevonden locaties

  • Geen locaties gevonden
Ga terug naar de homepagina

Els Amman (tekeningen en schilderijen).

Het Veenkoloniaal Museum Veendam organiseert van in samenwerking met het CBK Groningen een grote solotentoonstelling met werk van Els Amman (Leiden, 4 september 1931 - Groningen, 4 augustus 1978).

Els Amman krijgt op de academie in Den Haag les van Paul Citroen. Tijdens haar opleiding experimenteert ze al met drukinkt en dit blijft ook altijd haar favoriete materiaal. In de jaren zestig brengt Amman de stugge inkt dik aan. Ze maakt veel koppen en dromerige taferelen waarbij de kleuren in elkaar overlopen. Vanaf de jaren zeventig legt ze zich toe op haar bekende ‘rolling paintings’, kleurige druksels in de stijl van Werkman waarbij de inkt wordt verdund en met een roller uitgestreken tot een transparante laag. Hierbij werkt ze met mallen; uitgeknipte figuren die kunnen worden vermenigvuldigd in haar composities.

In 1961 vestigt Amman zich definitief in Groningen, waar een goede vriendin van haar woont. Ze arriveert met slechts één koffer die ze opvult met een baksteen om hem wat zwaarder aan te laten voelen. Amman heeft weinig, maar wordt goed opgevangen. Zo is Jos de Gruyter, voormalig directeur van het Groninger Museum, van grote betekenis voor haar geweest. Jarenlang hebben ze brieven naar elkaar geschreven. De Gruyter waardeert het werk van Amman en voorziet haar van advies. Hij zorgt ervoor dat Amman wordt opgenomen in de Beeldende Kunstenaars Regeling, zodat ze zich volledig kan richten op haar kunstenaarschap.

Kunstcritici zijn lovend over haar werk. Met kleurrijke figuren en zwevende fantasiedieren is het oeuvre van Amman als een bonte droom. Haar tekeningen, druksels en schilderijen zijn excentriek, met hier en daar een vleugje Marc Chagall en Hendrik Nicolaas Werkman. Bijzonder is dat Amman voornamelijk met drukinkt werkt. Ze schildert er zelfs mee! Ook Henk van Os beschouwt Amman als een belangrijk vertegenwoordiger van het naoorlogs modernisme in Groningen. ‘Het werk van Els Amman heeft een wonderlijke warmte, waardoor je je opgenomen voelt in een wereld waarin de fantasie vrij spel heeft’, aldus Van Os.

Met zo’n 2000 werken heeft Amman een groot oeuvre nagelaten. Een overzicht van haar meest bijzondere schilderijen, tekeningen en druksels wordt van 5 februari tot en met 28 mei 2017 getoond in het Veenkoloniaal Museum Veendam. In de schoolvakanties worden er leuke kinderknutselactiviteiten georganiseerd, waar iedereen net als Els Amman zelf met verfrollers aan de slag mag.

Voor museumkaarthouders worden er van februari tot en met mei gratis rondleidingen georganiseerd op de tweede en laatste zondag van de maand (12 en 26 februari, 12 en 26 maart, 9 en 30 april, 14 en 28 mei), om 13.30 uur en 15.00 uur. Om zeker te zijn van een plek kunt u zich aanmelden via de e-mail op: info@veenkoloniaalmuseum.nl onder vermelding van datum, tijdstip en het aantal personen. In de schoolvakanties worden er kinderknutselactiviteiten georganiseerd, waar iedereen net als Els Amman zelf met verfrollers aan de slag mag.

Links

www.veenkoloniaalmuseum.nl

Data en tijden

zondag 5 februari 2017 t/m zondag 28 mei 2017

zondag : 13:00-17:00
maandag : 13:00-17:00
dinsdag : 10:00-17:00
woensdag : 10:00-17:00
donderdag : 10:00-17:00
vrijdag : 10:00-17:00
zaterdag : 13:00-17:00

Prijzen

Volwassen : € 8.00
Kinderen : € 2.50
65 plus : € 8.00
CJP : € 3.50

Toelichting: MK & Vriend Museum gratis. Kinderprijs geldig vanaf 4 t/m 16 jaar. Kinderen tot 4 jaar gratis.

Waar is het?

Veenkoloniaal Museum
Museumplein 5
9641 AD VEENDAM
0598 364224
www.veenkoloniaalmuseum.nl/
hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl

€ 8,00

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen