Energieprocessen in de ruimte dl 2 en Space Weather en Noorderlicht.

26 november, Eden Oranje Hotel in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezingen Vereniging Gemma Frisius door Wicher van der Heide en Cees Ooms. In het voorprogramma houdt Wicher van der Heide een lezing over: Energieprocessen in de ruimte (deel 2). Elke dag krijgen we het te horen en te lezen: 'energiecrisis, fossiele energie mag niet meer, energiebesparing, kernene...

Lees meer

Lezingen Vereniging Gemma Frisius door Wicher van der Heide en Cees Ooms.

In het voorprogramma houdt Wicher van der Heide een lezing over: Energieprocessen in de ruimte (deel 2).

Elke dag krijgen we het te horen en te lezen: 'energiecrisis, fossiele energie mag niet meer, energiebesparing, kernenergie…' Het is duidelijk: energie bepaalt ons dagelijks leven in alle opzichten.

In deel 1 van de lezing 'Energieprocessen in de ruimte' kwamen verschillende energiesoorten ter sprake, zoals bewegingsenergie, zwaarte-energie, stralingsenergie en warmte.

In dl 2 gaan we in op de vragen: waarom koelde de aarde niet volledig af gedurende zijn bestaan en waar komt de energie vandaan die de zon uitstraalt?

Wicher van der Heide studeerde anorganische materiaalkunde (vastestof) aan de TU Twente en was vervolgens 37 jaar docent natuurkunde in Dokkum.

De hoofdlezing is van Cees Ooms: Space Weather (Ruimteweer) en Noorderlicht

De lezing begint met het doornemen van het actuele Space Weather overzicht en welke effecten de verschillende onderdelen op ons kunnen hebben. Processen die zich op de zon en in de atmosfeer van de aarde afspelen en de werking van het Noorderlicht, worden uitgelegd.

In deel 2 van de lezing volgt een overzicht van incidenten die door Space Weather zijn veroorzaakt. Als laatste wordt uitgelegd hoe het Space Weather overzicht gebruikt kan worden om te bepalen of er kans op Noorderlicht is.
Cees Ooms is al ruim 20 jaar actief als astrofotograaf. Interesse in Noorderlicht en Space Weather is ontstaan na een spectaculaire Noorderlicht show in 2014 in Noorwegen.

Lees minder

Data en tijden

za 26 november 2022 : 14:00 - 16:30

Prijzen

Volwassenen : € 6.00
Kinderen : Gratis (t/m 12 jaar)
CJP : € 3.00

Toelichting: gratis voor leden van Gemma Frisius.

Waar is het?

Eden Oranje Hotel
Stationsweg 4
8911 AG LEEUWARDEN
058 2126241
www.bilderberg.nl
oranjehotel@bilderberg.nl