Ensemble Himmelsburg - Passion for Bach: Serenade voor Leopold

26 februari 2023, Rabo Theater De Meenthe in STEENWIJK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Klassiek door: Ensemble Himmelsburg Pieter Dirksen muzikela leiding en klavecimbel Carla Leurs solo-viool Sytse Buwalda alt William Knight tenor In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. ...

Lees meer

Klassiek door: Ensemble Himmelsburg
Pieter Dirksen muzikela leiding en klavecimbel
Carla Leurs solo-viool
Sytse Buwalda alt
William Knight tenor

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. In dit inmiddels tweede concert hoor je onder meer een serenade en het Vioolconcert in a.

Serenade voor nieuwjaarsdag 1719
Tussen 1717 en 1723 was Bach kapelmeester aan het hof van de muziekminnende prins Leopold von Anhalt-Cöthen. De vorst was gereformeerd, dus kerkmuziek hoefde Bach niet te schrijven. Wel componeerde hij een grote hoeveelheid instrumentale muziek – waarvan het merendeel jammer genoeg verloren is gegaan – zoals Ouvertures met bijbehorende suites van Franse hofdansen, concerten en veel kamermuziek. Voor de verjaardagen en de nieuwjaarsrecepties van Prins Leopold en zijn familie zijn een aantal serenades bewaard gebleven, waaronder deze, waarin personificaties van de Tijd en van de Goddelijke Voorzienigheid eerst het verleden en vervolgens de gouden toekomst van het vorstendom bezingen. Deze serenade voor nieuwjaarsdag 1719 bevat een paar heerlijke, lichtvoetige aria's en duetten. Bach zelf was er ook mee in zijn nopjes want hij hergebruikte de muziek van een aantal delen vijf jaar later in Leipzig voor een cantate voor derde Paasdag.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

De passie voor Bach concerten zijn ook per serie te koop. 4 concerten voor € 75 (serie aanbod geldt t/m 1e concert op 11.12.2022)

Lees minder

Links

Data en tijden

zo 26 februari 2023 : vanaf 16:00

Prijzen

Volwassenen : € 22.50

Waar is het?

Rabo Theater De Meenthe
Stationsplein 1
8331 GM STEENWIJK
0521 514004
www.demeenthe.nl
info@demeenthe.nl

€ 22,50