Etstoel Anloo

20 augustus, In en om Magnuskerk in ANLOO

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De Etstoel is terug: derde zaterdag in augustus 2022 Na twee jaar stilte door corona, is de Etstoel Anloo in 2022 weer terug, op zaterdag 20 augustus 2022. De Stichting Etstoel Anloo zal ook dit jaar weer een beroep kunnen doen op enkele honderden vrijwilligers om op de derde zaterdag van augustus ...

Lees meer

De Etstoel is terug: derde zaterdag in augustus 2022

Na twee jaar stilte door corona, is de Etstoel Anloo in 2022 weer terug, op zaterdag 20 augustus 2022. De Stichting Etstoel Anloo zal ook dit jaar weer een beroep kunnen doen op enkele honderden vrijwilligers om op de derde zaterdag van augustus opnieuw een Etstoel te kunnen organiseren. Wij hopen u weer van harte te mogen verwelkomen.

Etstoel Anloo
De Stichting Etstoel Anloo is in 1986 opgericht met als belangrijkste doel om fondsen te werven voor het onderhoud van de Magnuskerk in Anloo. Aangezien het onderhoud een kostbare aangelegenheid is wordt er zoveel mogelijk gedaan om deze kosten te kunnen financieren en de kerk in oorspronkelijke stijl voor de toekomst te bewaren. De belangrijkste activiteit die aan dat doel bijdraagt is het naspelen van een authentieke rechtszitting in de Magnuskerk, die één keer per jaar op de feestdag van de patroonheilige St.Magnus wordt opgevoerd. Daar omheen worden allerlei activiteiten in de omgeving van de kerk georganiseerd.

Op de Etstoeldag wordt ieder jaar een andere waargebeurde rechtszitting nagespeeld door toneelspelers van amateur-verenigingen uit Anloo en omstreken. Buiten de kerk vindt een jaarmarkt plaats, die vroeger ook gehouden werd wanneer de Etstoel een rechtszitting in Anloo had. De rechtszitting trok veel volk, en waar volk is is handel. De jaarmarkt is geen braderie. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk de zeventiende-eeuwse situatie na te bootsen en er worden geen concessies aan de 21ste eeuw gedaan. Koffie, patat en hamburgers zijn er niet te koop, want die waren er in de 17e eeuw ook niet. Artiesten waren er wel en die zijn er op de Etstoeldag ook: muzikanten, goochelaars en handelaars zijn aanwezig, en er wordt een boerenklucht opgevoerd.

Daarnaast worden andere activiteiten door de Stichting Etstoel Anloo georganiseerd. Zo werd in 2008 Het Drentse psalmenoproer opgevoerd, de Drentse versie van de gebeurtenissen, beschreven in het boek Het psalmenoproer van Maarten ’t Hart. De aandacht zal de komende jaren vooral gericht blijven op activiteiten met een historisch karakter. Eén ding is al zeker: het wordt steeds een bijzonder evenement!

Voor meer informatie zie www.etstoelanloo.nl.

Lees minder

Links

Waar is het?

In en om Magnuskerk
Kerkbrink 1
9467 PH ANLOO