Euwe en Sybolt de Jong - Bachnacht

30 juli, Grote of Jacobijnerkerk in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Orgel; klassiek. Euwe de Jong (*1956) heeft aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen de hoofdvakken orgel bij Wim van Beek en Theorie der Muziek bij Rein Ferwerda gestudeerd. In 1982 behaalde hij het diploma uitvoerend musicus orgel en 1985 het einddiploma Theorie der Muziek. Euwe de Jong is w...

Lees meer

Orgel; klassiek.

Euwe de Jong (*1956) heeft aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen de hoofdvakken orgel bij Wim van Beek en Theorie der Muziek bij Rein Ferwerda gestudeerd. In 1982 behaalde hij het diploma uitvoerend musicus orgel en 1985 het einddiploma Theorie der Muziek. Euwe de Jong is werkzaam als hoofddocent muziektheoretische vakken aan het Conservatorium van Utrecht.

Sybolt de Jong (*1961) heeft orgel bij Wim van Beek en Johan Beeftink en klavecimbel bij Jacques Ogg gestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen.

Ook volgde hij aan hetzelfde instituut pianolessen bij Rob van Deinse, en in El Escorial masterclasses klavecimbel bij Aline Zylberajch. In 1982 behaalde hij het diploma docerend musicus voor orgel en in 1985 het diploma uitvoerend musicus voor klavecimbel. Als docent orgel, klavecimbel en ensemblespel is Sybolt de Jong van 1992 tot 2011 verbonden geweest aan het ICO, centrum voor kunst en cultuur te Assen. Hij is werkzaam als componist, docent en arrangeur.

De broers Euwe en Sybolt de Jong vormen sinds 2005 een orgelduo. In de afgelopen jaren verscheen een serie cd’s met arrangementen voor orgel vierhandig van cantatedelen van J.S. Bach. De serie is gevorderd tot negen titels. Het muziektijdschrijft Luister waardeerde in november 2015 de zevende cd (Grote Kerk, Zwolle) met een 10.

Programmatoelichting Uit het enorme cantate-oeuvre van Bach selecteerde Sybolt de Jong meer dan 100 stukken die hij vervolgens omtoverde tot ‘echte’ orgelwerken. Koorwerken klinken als een preludium of een fuga, aria’s veranderen in een dans of een triosonate, koraalaria’s in koraaltrio’s. Bach combineert veel melodieën. Meer dan één organist kan bolwerken. Daarom laat Sybolt vier handen en voeten in actie komen. Het Müller-orgel heeft alles in huis om Bach’s geniale vocale muziek op slechts één instrument tot klinken te brengen. De broers brachten tot nu toe negen cd’s uit met arrangementen van Bachcantates. Deel II en VIII (bekroond door de Concertzender tot Bach-cd 2018) zijn opgenomen in Leeuwarden.

Programma: Johann Sebastian Bach (1685-1750) Arrangementen van cantatedelen voor orgel vierhandig door Sybolt de Jong
Aria Schafe können sicher weiden, BWV 208/9; Preludium – Adagio – Fuga in C Preludium; O ewiges Feuer, BWV 34a/4; Aria Siehe zu, dass deine Gottesfurcht, BWV 179/5; Fuga Wir danken dir, Gott, BWV 29/2; Koraaltrio Ertöt’uns durch dein’ Güte, BWV 22/5; Fuga Nimm was dein ist, und gehe hin, BWV 144/1; Aria Also hat Gott die Welt geliebt, BWV 68/2;

Intermezzo: Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) Aria Ja, es sollen wohl Berge weichen (uit Oratorium Elias, op. 70)

Verder met Bach Koraalvoorspel Lobe den Hernn, meine Seele, BWV 143/2; Adagio – allegro Sinfonia Ich steh mit einem Fuss im Grabe, BWV 156/1; Gigue in d-klein, BWV 35/5; Preludium en koraal Ein feste Burg ist unser Gott, BWV 80/1; Met een verstild koraal luiden we de Bachnacht in: Koraalvoorspel Freu dich sehr, o meine Seele, BWV 13/4

Lees minder

Links

Data en tijden

za 30 juli 2022 : 22:00 - 23:00

Prijzen

Volwassenen : € 10.00

Waar is het?

Grote of Jacobijnerkerk
Jacobijnerkerkhof 95
8911 EN LEEUWARDEN
www.grotekerkleeuwarden.nl
info@grotekerkleeuwarden.nl

€ 10,00