Extremen in het heelal: zwaartekrachtsgolven en zwarte gaten

6 juli, Luchtvaartmuseum Aviodrome in LELYSTAD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Webinar door prof. Gijs Nelemans (RUN). Het is fascinerend te trachten het heelal in kaart te brengen en te begrijpen. Maar het heelal is ook een uniek laboratorium voor extreme fysica. In de lezing richten we ons op extremen van de zwaartekracht: zwarte gaten en neutronensterren en de nieuwe manie...

Lees meer

Webinar door prof. Gijs Nelemans (RUN).

Het is fascinerend te trachten het heelal in kaart te brengen en te begrijpen. Maar het heelal is ook een uniek laboratorium voor extreme fysica. In de lezing richten we ons op extremen van de zwaartekracht: zwarte gaten en neutronensterren en de nieuwe manieren die er zijn om die te bestuderen, bijv. met zwaartekrachtsgolven, soms in combinatie met (ruimte)telescopen. Maar ook de recente foto's van de schaduw van zwarte gaten komen aan bod. Door gebruik te maken van deze nieuwe metingen kunnen we veel leren over het heelal, maar ook over de algemene relativiteitstheorie. Ook voor de toekomst is een aantal spectaculaire nieuwe meetinstrumenten gepland zowel op de Aarde als in de ruimte, die ons een nog veel beter beeld zullen geven.

Presentator: Prof Gijs Nelemans speelde een belangrijke rol bij de interpretatie van de eerste metingen van de gravitatiegolf in 2015.In 2017 werd hij benoemd tot hoogleraar zwaartekrachtsgolf Astrofysica en hoofd van de afdeling sterrenkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit, Nijmegen (RUN).

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Aanmelding uiterlijk 03-07-2022 verplicht via https://www.nationaalruimtevaartmuseum.nl/index.php/lezingen/aanmelding-lezing

Lees minder

Links

Data en tijden

wo 6 juli 2022 : 20:00 - 21:45

Prijzen

Volwassenen : € 7.00
Kinderen : € 3.50 (t/m 12 jaar)

Toelichting: Vrienden van het Nationaal Ruimtevaart Museum en leden van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart € 3,50 euro .

Waar is het?

Luchtvaartmuseum Aviodrome
Pelikaanweg 50
8218 PG LELYSTAD
0320 289 842
www.aviodrome.nl
info@aviodrome.nl

€ 7,00