Free Heri Heri Fryslân

1 juli, Fletcher Hotel-Paleis Het Stadhouderlijk Hof in LEEUWARDEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Free Heri Heri Fryslân Op 1 juli a.s. wordt symbolisch de afschaffing van de Slavernij op 1 juli 1863 herdacht en gevierd met een gratis Heri Heri maaltijd en een cultureel programma. In Leeuwarden worden in het Stadhouderlijk Hof in samenwerking met het Grandcafé De Walrus 500 He...

Lees meer

Free Heri Heri Fryslân

Op 1 juli a.s. wordt symbolisch de afschaffing van de Slavernij op 1 juli 1863 herdacht en gevierd met een gratis Heri Heri maaltijd en een cultureel programma.

In Leeuwarden worden in het Stadhouderlijk Hof in samenwerking met het Grandcafé De Walrus 500 Heri Heri maaltijden gekookt door Judith Cyrus en Reitse Spanninga en gratis opgediend aan mensen uit alle lagen van de Friese bevolking. Er wordt –volgens de richtlijnen van het RIVM- gegeten in maximaal 10 groepen van 50 personen en na de maaltijd volgt een wandeling langs een aantal locaties in de Leeuwarder binnenstad, die een rol gespeeld hebben in het slavernijverleden in Fryslân. Op elke locatie is een kort cultureel programma.

Over het gerecht

Heri Heri betekent helen en is de naam die de tot slaafgemaakten gaven aan het gerecht die zij voornamelijk aten van het land dat zij bevruchten en de rivieren die zij bevisten. Het is een eenpansgerecht dat bestaat uit de aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is Heri Heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbindt met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht dat vaak gegeten wordt tijdens verschillende vieringen.

Programma

Het culturele randprogramma bestaat uit een wandelroute die in tijdslots wordt gelopen. Geïnspireerd op het boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes worden de bezoekers naar een aantal locaties in de binnenstad van Leeuwarden geleid, die een rol hebben gespeeld in deze gedeelde geschiedenis. De opening van het geheel vindt plaats in het Stadhouderlijk Hof, waar het gerecht Heri Heri gegeten zal worden en waarbij een begin wordt gemaakt aan het verhaal van de zwarte knecht zonder naam – in het schilderij Friese Stadhouders en hun zwarte knecht- die de rode draad vormt in de korte voorstellingen die de bezoekers op de route zullen bijwonen. Afsluitend met een optreden van Soliste Yanesh Sjoerdstra onder begeleiding van een koor in de Grote of Jacobijnerkerk, waar in 1877 Amerikaanse vrijgekochte slaven furore maakten met hun slavenliederen.

Gratis toegangskaart

Bestel (max. 2 toegangskaarten) voor de herdenking Free Heri Heri in Fryslân. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende tijdslots. De toegangskaart is alleen geldig op de tijd dat is aangegeven op het toegangsbewijs. Het gehele programma duurt max. anderhalf uur.

Bij het reserveren van een toegangsbewijs verklaar je, dat je weet dat je geen toegang hebt als je klachten hebt die op corona wijzen (koorts, verkoudheids- en luchtwegklachten).

Lees minder

Data en tijden

do 1 juli 2021 : 15:45 - 21:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

overnachten

Bekijk de hotels en bed & breakfasts in de buurt van het evenement.

Waar is het?

Fletcher Hotel-Paleis Het Stadhouderlijk Hof
Hofplein 29
8911 HJ LEEUWARDEN
058 2162180
www.stadhouderlijkhof.nl
info@stadhouderlijkhof.nl

gratis

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen

Gerelateerde evenementen

Loader