Golf fan Onrust

1 juli t/m 4 juli, Rondom vijver achter machinefabriek van de Meijer Group a/d Oudebildtdijk 894 in SINT JACOBIPAROCHIE

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

De ‘Golf fan Onrust’ is een door schrijfster Simy Sevenster in het Bildts geschreven en geromantiseerd verhaal over ‘Broedertrouw’, de arbeidersopstand aan de Oudebildtdijk, alhier opgericht in november 1889.  Na de oprichting van de arbeidersbeweging ‘Broedertr...

Lees meer

De ‘Golf fan Onrust’ is een door schrijfster Simy Sevenster in het Bildts geschreven en geromantiseerd verhaal over ‘Broedertrouw’, de arbeidersopstand aan de Oudebildtdijk, alhier opgericht in november 1889. 

Na de oprichting van de arbeidersbeweging ‘Broedertrouw’ kwam er een politieke golf van onrust over het noorden van Friesland. De regering in den Haag stuurde
destijds uiteindelijk zo’n 100 man infanterie, veldwachters en ’n aantal marechaussee naar de Oudebildtdijk om hier de stakingsopstand de kop in te drukken. 

De plaats waar deze mannen gelegerd waren was de Westhoekschool. Daar werd geen les meer gegeven, de onderwijzer en de schoolkinderen werden destijds gedurende die periode naar huis gestuurd.

De unieke locatie hiervoor ligt rondom de vijver achter machinefabriek van de Meijer Group, Oudebildtdijk 894, Sint Jacobiparochie. Het open landschap achter de zeedijk wordt een met het decor van het openluchtspel en toen en nu gaan hierbij in elkaar over.

De ‘Golf fan Onrust’ speelt zich af vlakbij de herberg van toen, destijds oprichtingsplaats van ‘Broedertrouw’, nu Oudebildtdijk 904. Hier begint ook de ‘Golf fan Onrust’, daarna wordt het publiek al spelend en zingend meegenomen naar het eiland, waarna het publiek zitting neemt en het spel verder gaat. 

Ook wordt de geschiedenis van het Loo in Westhoek hierin belicht, verhaal en geschiedenis van de Oudebildtdijk worden in dit stuk prachtig met elkaar verweven.
Regisseur is Rense Rotsma, die onder zijn creatieve en artistieke leiding de spelers tot grote hoogte weet te brengen. 

Amateurspelers, jong en oud, spelen mee in de ‘Golf fan Onrust’. Dat het een geweldig mooi Bildts openluchtspel zal worden, daar zijn we van overtuigd.

De voorstelling is rolstoeltoegankelijk.

Lees minder

Data en tijden

zo 3 juli 2022 : 20:30 - 23:00

Toelichting: do premiere

Prijzen

Volwassenen : € 27.50

Waar is het?

Rondom vijver achter machinefabriek van de Meijer Group a/d Oudebildtdijk 894
Oudebildtdijk 894
9079 NG SINT JACOBIPAROCHIE

€ 27,50

Klantenservice

Heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Klik hier om je vraag te stellen