Grutte Pier

29 oktober t/m 30 oktober, Theater Sneek (Noorderkerkzaal) in SNEEK

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Film van Steven de Jong, incl. inleiding door Steven de Jong. Grutte Pier vertelt het magische verhaal van Friese kleigrond, bodem waar zoveel bloed is verspild, zoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid, zoveel geest in die aarde zit dat het tot op de dag van vandaag vloeibaar moet zijn. Na...

Lees meer

Film van Steven de Jong, incl. inleiding door Steven de Jong.

Grutte Pier vertelt het magische verhaal van Friese kleigrond, bodem waar zoveel bloed is verspild, zoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid, zoveel geest in die aarde zit dat het tot op de dag van vandaag vloeibaar moet zijn. Natuurlijk is dit het verhaal van Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, maar ook is dit het verhaal van de slag bij warns waar in 1345 veel doden vielen en waar de Friese onafhankelijkheid werd bevochten en… gewonnen. Het is eigenlijk het verhaal van vandaag. Hoe een volk zich nog altijd niet de wet laat voorschrijven door heersers uit het westen.

Grutte Pier (gespeeld door Milan van Weelden)
Hoe hij niet ontkwam aan de geest uit deze aarde. Een geest die opdraagt zich niet te laten knechten door volk van ver. Pier zo sterk als een os, minstens 2 meter 10 lang en haar tot over zijn schouders met een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Grutte Pier leeft in een ruwe ondoorzichtige tijd (1514) waar elke opstand de kop in werd gedrukt door huursoldaten van weer een nieuw politiek leider. Ze beroofden de onderdrukte burgers voor een bonus op hun wedde. Zo ook de boerderij van Pier die werd uitgekozen om te worden geplunderd en waar de brand in moest. Dood en verderf. Pier had altijd zijn enorme kracht en drift weten te onderdrukken. De liefde voor zijn vrouw Rintsje (Elske DeWall), zijn kinderen, zijn Fryslan zorgden ervoor dat hij de rust in zijn kop wist te bewaren ondanks stemmen in zijn hoofd… Maar als ze eenmaal deze vuige aanslag leverden op alles wat hem zo lief was… kolkt het bloed omhoog, zelfs uit de friese grond. Dan roept de geest hem op om wraak te nemen. Dan grijpen elementen van het friese land hem beet en besluit hij om zijn land te bevrijden van alles dat maar denkt de baas te kunnen spelen.

Grutte Pier is een episch verhaal, verteld door de ogen van een opgroeiend joch, de enig overlevende van Pier zijn tragedy. Het vertelt hoe een goed mens kan veranderen in een kwaadaardig monster. Hoe elke vorm van zonlicht en vrolijkheid kan verdwijnen als het duister van de ziel wordt aangesproken. Hoe een diepgeworteld verlangen naar vrijheid enonafhankelijkheid een mens ook harteloos en onvoorwaardelijk kan maken. De kracht van grond, de kracht van geest, de kracht van bloed… samengebracht in een mytisch epos. Een ode aan Fryslan dat voor vrijheid vocht en zijn mensenziel moest aanspreken voor een beter leven.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 29 oktober 2022 : vanaf 19:30
zo 30 oktober 2022 : vanaf 19:30

Prijzen

Volwassenen : € 18.00

Waar is het?

Theater Sneek (Noorderkerkzaal)
Oud Kerkhof 11
8601 EC SNEEK
0515 431400
www.theatersneek.nl
a.dros@cultuurkwartier.nl

€ 18,00