Gustav Klimt

1 december, Bibliotheek in HOOGEVEEN

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

Lezing door kunsthistoricus Margaret Breukink. Gustav Klimt (1862-1918), bekend van zijn gouden portretten van verleidelijke vrouwen, is een vernieuwer in de Oostenrijkse kunst. Rond 1900 weeft hij gestileerde kleurvlakken door elkaar, als een soort sprookjesachtig mozaïek van kleur en glans, waari...

Lees meer

Lezing door kunsthistoricus Margaret Breukink.

Gustav Klimt (1862-1918), bekend van zijn gouden portretten van verleidelijke vrouwen, is een vernieuwer in de Oostenrijkse kunst. Rond 1900 weeft hij gestileerde kleurvlakken door elkaar, als een soort sprookjesachtig mozaïek van kleur en glans, waarin nogal wat goudverf verwerkt is. Ook zijn landschappen, waarvan de kleuren als een tapijt in elkaar vloeien, behoren tot het Weense modernisme.

De rode draad in zijn werk is ‘vrouw’: negentig procent van Klimt’s oeuvre bestaat uit vrouwenfiguren. Zij zijn wreed, wellustig, zinnelijk, vrolijk, raadselachtig of melancholiek en leven als mythische wezens in een schemerwereld, onderhevig aan noodlot en oerdriften. Klimt deed echter zelden uitspraken over zijn werk of over zijn bedoelingen. Klimt’s tekeningen zorgen nog meer dan zijn schilderijen voor schandalen: zij waren gewaagd en erotisch. De portretten van de echtgenotes van rijke opdrachtgevers zijn beschaafd, maar als tekenaar ging Klimt veel verder.

Hoe ontwikkelde zich Klimt’s unieke stijl en waar kwam zijn inspiratie vandaan? De tentoonstelling Gustav Klimt: Geïnspireerd door Monet, Matisse, Van Gogh (tot en met 8 januari 2023) verkent de invloed van de internationale avant-garde op het werk van Klimt.

In het Van Gogh Museum Amsterdam zijn voor het eerst in Nederland tientallen werken van Gustav Klimt te zien naast schilderijen van zijn favorieten Van Gogh, Toorop, Rodin, Whistler, Toulouse-Lautrec, Monet, Matisse en vele andere kunstenaars.

Lezing door kunsthistoricus Margaret Breukink.

Lees minder

Links

Data en tijden

do 1 december 2022 : 19:30 - 21:30

Prijzen

Volwassenen : € 12.00

Toelichting: Bibliotheekleden: € 10,00.

Waar is het?

Bibliotheek
Willemskade 27
7902 AV HOOGEVEEN
0528 293236

€ 12,00