Heeren

2 juli t/m 3 september, Laurentiuskerk in RAERD

Inloggen

Log in om je favoriete evenementen en gekochte tickets op te slaan in je VanPlan account.

Registreren VanPlan

Nog geen account? Maak je VanPlan account aan

Account aanmaken
Ga terug naar de homepagina

In de Laurentiuskerk te Raerd is deze zomer is een beeldententoonstelling ingericht, die de titel 'Heeren' heeft meegekregen. De werken zijn vervaardigd door de Harlinger kunstenaar Hans de Man (1943). Wanneer hij vertelt over zijn leven, lijkt het er wel op of in alles wat hij gedaan heeft, al iets...

Lees meer

In de Laurentiuskerk te Raerd is deze zomer is een beeldententoonstelling ingericht, die de titel 'Heeren' heeft meegekregen. De werken zijn vervaardigd door de Harlinger kunstenaar Hans de Man (1943). Wanneer hij vertelt over zijn leven, lijkt het er wel op of in alles wat hij gedaan heeft, al iets zichtbaar was van het werk dat nu zo kenmerkend voor hem is.

Geboren en getogen in het naoorlogse Rotterdam koos hij als vervolgopleiding voor de zeevaartschool. Vanwege de grote schaarste aan materialen net na de oorlog, hergebruikte men alles wat los en vast zat om toch over voldoende grondstoffen te beschikken en te kunnen produceren. Misschien waren het wel die omstandigheden die de basis vormden voor De Mans aanpak: het verzamelen van gebruikte materialen, vooral ijzeren objecten, en die als (deel van een) kunstwerk een nieuw leven geven.

Na een aantal jaren op grote tankers gevaren en als scheepwerktuigkundige gewerkt te hebben, waarbij hij als taak had ervoor te zorgen dat alles in de machinekamer naar behoren functioneerde, verruilde hij het schip voor de vaste wal. Daar kwam hij de eerste tijd aan de kost door Deux Chevauxs op te kopen en te repareren. Intussen haalde hij ’s avonds extra diploma’s en na een aantal jaren als lasser gewerkt te hebben, kon hij als docent aan de slag. Eerst op de LTS in Middelburg en daarna op de tuinbouwschool in Utrecht, waarbij het motiveren van de vrouwelijke leerlingen voor de techniek een extra uitdaging vormde. Het was een parttimebaan: twee dagen per week had hij met zijn echtgenote een kraam op antiekmarkten.

Nadat hij ten gunste van een jongere collega het onderwijs had verlaten, knapte hij in Zaltbommel zijn eigen pand op en koos voor een studie aan de kunstacademie in Arendonk (België). Zijn hart lag bij het beeldhouwen en hij raakte gefascineerd door de getallenreeks van Fibonacci: ieder volgend getal is de som van de twee voorgaande, dus 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 etc. Aan de sculpturen die hij maakte, lagen de verhoudingen, ontstaan door deze getallenreeks, ten grondslag. Intussen bleef hij voorkeur houden voor de verwerking van gebruikte materialen en op een gegeven moment kwam hij via een vriend in Frankrijk een twintigtal gietijzeren Christusfiguren tegen, die ooit onderdeel van een crucifix hadden gevormd. Hij kocht ze en besloot ze te verwerken in nieuwe beelden door er ijzeren elementen aan toe te voegen. Het zijn deze ‘Heeren’ die de komende zomer in de kerk geëxposeerd worden.

Een bepaalde gedachte achter de beelden is er niet. Het gaat De Man erom een nieuwe vorm te creëren van ‘afval-ijzer’. Daardoor ontstaat een object, dat bij de beschouwer al vrij snel een zekere spanning oproept. We zien Christus die uit zijn bijbelse context is gehaald en in een nieuwe omgeving is geplaatst. De beschouwer wordt erdoor uitgenodigd een nieuwe betekenis aan eeuwenoude beeldtaal te geven. Het werk is eventueel te koop.

Lees minder

Links

Data en tijden

za 2 juli 2022 : 13:30 - 17:00

Prijzen

Volwassenen : Gratis

Waar is het?

Laurentiuskerk
Buorren 9
9012 DK RAERD